Böbrek Sağlığını Koruma

böbrek sağlığını koruma, böbrek sağlığı nasıl korunur, böbrek sağlığı için yapılması gerekenler

Sigarayı bırakmak:

Sigara içmek böbrek kan akışında azalmaya neden olur. Kan akışının azalmasının bir sonucu olarak, böbrekler yeterince iyi filtre edemez ve vücutta atık birikir. Ayrıca sigara içenler böbrek kanseri riskini% 50 artırmaktadır.böbrek sağlığını koruma, böbrek sağlığı nasıl korunur, böbrek sağlığı için yapılması gerekenler

Uyuşturucuları ayrım gözetmeksizin kullanmayın:

Ağrı kesiciler (steroidal olmayan antiinflamatuar ilaçlar) dünyada en çok kötüye kullanılan ilaçlardır, yani kontrolsüz bir şekilde doktor reçetesi olmadan kullanılırlar. Bu ilaçlar bazen doz ve kullanım süresine bağlı olarak bazen de doza bağlı olarak hiç böbrek hasarına neden olabilir. Çeşitli romatizmal hastalıklar için ağrı kesicilerin uzun süreli kullanımı elbette ki bir konudur ve bu hastalığı olan hastalar periyodik olarak böbrek fonksiyonlarını kontrol etmeli ve kan basıncını izlemelidir.

Bir veya daha fazla yüksek risk faktörünüz varsa, böbrek fonksiyonunuzu yılda bir kez kontrol ettirmelisiniz:

Diyabet, hipertansiyon, aşırı kilo, obezite ve böbrek hastalığı olan bir aile üyesi olan kişiler için, bir doktora görünmek ve doktor tarafından reçete edilen kronik böbrek hastalığı için testler yaptırmak faydalıdır.

Böbrek sağlığı ile ilgili şehir efsaneleri (anlamsız inançlar vb.) Var mı? Bilim buna karşı ne diyor?

Yanlış: Süt, yoğurt ve peynir yerseniz fazla kalsiyum ve böbrek taşı oluşumunu tüketirsiniz.

Doğru: Dengeli bir beslenme için vücudun ihtiyaç duyduğu miktarda kalsiyum içeren gıdalar tüketmek (örneğin sağlıklı ve normal bir aktivite için bir bardak yağsız süt, küçük bir kase yoğurt, bir dilim orta kalınlıkta peynir) oluşumunu engeller. taşlardan. oluşumu.

Yanlış: çay, çorba, kahve, meyve suyu da suyun yerini alır.

Doğru: çay, çorba, kahve, meyve suyu kimyasal yapıları nedeniyle normal suyun yerini almaz. Büyük miktarlarda tüketilirse elektrolit dengesizliği, aşırı kilo, anemi ve diyabet gibi sorunlara neden olabilirler. Bu nedenle az miktarlarda tüketilmesi tavsiye edilir. Ancak gerçek sıvı ihtiyacı su ile karşılanmalıdır.

Yanlış: Yüksek tansiyon (hipertansiyon) teşhisinin hemen ardından ilaca başlamak, ileride ilaçlara karşı bağışıklığa yol açar ve ilaçlar böbreklere zarar verir.

Doğru: hipertansiyonun tespit edildiği andan itibaren hem yaşam tarzı değişiklikleri (örneğin, sigarayı bırakmak, tuz alımını sınırlamak, kilo vermek) hem de doktor uygun gördüğü takdirde ilaç tedavisine başlanmalıdır. Kontrolsüz hipertansiyon, zamanla kalp, kan damarları ve böbreklerin sağlığını ciddi şekilde etkiler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir