İhtiyaçları doğru bir şekilde anlaşılmaya başlanan bebekler bu dönemde davranış ve çözüm arasındaki bağlantıyı da kurmaya başlıyorlar. Çocuklarının davranışlarını okumakta zorlanan ya da farklı mesajları veren ebeveynler çocuklarının problem çözme becerilerinin geliştirmesine engel olduklarını fark edemedikleri olur. Oyun kurabilme becerisiyle hayal dünyası genişleyen çocuklar kendi düşünme yapısını da inşa etmeye başlayıp ve kendine has fikirler geliştirerek yaratıcılığını keşfede bilirsiniz. Bütün bu oyunlar içerisinde ise çocuğun kavram gelişimi de hızla ilerleyecektir.Çocuğunuzun sosyal becerilerinin gelişmesinde önemli bilgiler;
- Sosyal gelişimin çocuğun diğer gelişim basamakları kadar yeri bulunmaktadır. Bireyin yaşamında giderek önem kazanacak uyum sağlama becerisi çocukluk çağında ve sosyal gelişim süreci içerisinde kazanılıyor. Çocuğun sosyal davranışları oldukça fazla etkileşim içerisinde olduğundan dolayı ailesi ve ya arkadaşlarının gösterdiği geri bildirimlerle anlaşılır.
- Akranları ile kurdukları ilişki içerisinde rekabet etmeyi ya da kaygı yaratan durumlarla baş etmeyi öğrenirler. Sosyal becerilerinin gelişebilmesi için bu tür ilişkilere ihtiyaçları bulunur. Kendilerinden daha büyük ya da küçük kişileri tercih eden çocukların sosyal ilişki kurma ya da sürdürme ile ilgili sıkıntıları olduğunu düşünülebiliyor. Yaşından daha büyük kişilerle ilişki kurulması, ihtiyaçlarının anlaşılması veya ilişkinin kolaylaşmasını sağlar.
- İlk bebeklik döneminde annesinin yardımıyla dış dünyayı tanımaya başlarlar. İhtiyaçlarının anlaşıldığını ya da karşılandığını fark eden bebekler annesi ile güven bağını da oluşturmaya başlar. Bu bağ onun bilişsel gelişimini olduğu kadar duygusal ve sosyal gelişimini de etkiliyor.
- Bebeğimizle göz teması kurarak konuşmak, dokunmak, kurma, zamanında ya da doğru rahatlatabilmesi duygusal ve sosyal ilişki kurabilme becerilerinin gelişmesine yardımcı olacaktır.
- Sosyal ilişki kurabilme becerileri aile içinde bireyleri örnek alarak oluşturulur. İlk çocukluk döneminin en güçlü öğrenme şekli olan taklit etme sosyalleşmede daha da önem kazandırmaktadır. Çocuğun işbirliği yapması onunla kuracağınız olumlu veya yakın ilişki ile gerçekleşir.
- İletişimi başlatma ya da sürdürme ile ilgili cesaretlendirmeniz gereklidir.
- Teşekkür etmek, lütfen demek ve ya özür dilemek gibi uygun davranış örneklerini öğretmek ya da örnek olmak ve başkalarının haklarına saygı göstermeyi bilmeleri gerekir.