ÇOCUKLARI DUYMAK YETMEZ, DİNLEMEK LAZIM

çocukları dinlemek önemli, çocukları neden dinlemeliyiz

Çocukların en büyük zevki, ebeveynlerine sürekli bir şey söylemektir. Okulda ne yaptıklarını, arkadaşlarıyla ne yaptıklarını ve televizyonda ne izlediklerini anlatmaktan büyük zevk alıyorlar.

Tabii ki dinleme onlara anlatmak kadar önemlidir. Aslında, dinleme de bizim için yetişkinler için çok önemlidir. Bir arkadaşınıza veya eşinize bir konu hakkında konuştuğumuzda, “Sizinle konuşuyorum, yüzüme bakacak mısınız?”çocukları dinlemek önemli, çocukları neden dinlemeliyiz

Ancak garip bir şekilde, zaman zaman diğer taraftan kendi çocuklarımıza beklediğimiz bakımı göstermiyoruz. Çocuklarımızı dinlerken iletişimin en önemli adımı olan göz temasını önemsemiyoruz. Bazen onları dinlemek bile bizim için zordur.

Bununla birlikte, bir çocuk ailesine gün boyunca ne yaptığını söylemek için çok heveslidir. Heyecanla annesine / babasına gelir ve nefes almadan bile söylemeye başlar.

Öte yandan, anne / baba bazen kendi işi ile meşgul olur ve bazen televizyona daldırılır. Böyle bir durumda, çocukların tipik bir davranışı vardır. Çocuk ebeveynlerinin çenesini alır ve yüzünü kendine doğru çevirmeye çalışır. Bu hareket tam anlamıyla “Bana bak, beni dinle, değer ver” i içeriyor

Biz, ebeveynler, bazen günün yorgunluğu nedeniyle bazen de başka nedenlerle çocuğumuzun bu hareketine öfkeyle cevap verebiliriz. Bu kez çocuğun öfkesi artar.

Peki çocukları aktif olarak nasıl dinlemelisiniz? İşte birkaç ipucu:

  • Çocuğunuz size bir şey anlatmaya başladığında, ilgilendiğiniz başka bir işiniz yoksa dinlemeye başlayabilirsiniz.
  • İlgilendiğiniz ve şu anda ayrılamadığınız önemli bir işiniz varsa, işinizi yapmak ve çocuğunuzu dinlemek yerine işinizden kısa bir ara verin ve çocuğunuza “Dinlemek istiyorum” diyebilirsiniz. Sana söyleyecekler mi, bitireyim, seni dinleyeceğim. ” . Önemli olan bu ifadeyi çocuğa iletmek ve sonra sözünü tutarak çocuğunuzu dinlemek için zaman ayırmaktır.
  • Dinlerken çocuğunuzla göz teması kurmanız çok önemlidir. Dinleme mesajı sırasında kurulan göz teması, “Sizi önemsiyorum, benim için değerlisiniz ve söyledikleriniz değerlidir” mesajını verir.
  • Çocuğunuz sizinle konuşuyor, televizyon izliyor, kitap okuyor veya başka biriyle sohbet ediyorsa, değersizlik duygusu yaratabilir.
  • Çocuğunuz sizinle konuşurken mümkün olduğunca fazla ara vermemeye çalışın. Müdahale etmeniz gereken durumlarda, düşüncelerinizi söylemeden veya söylemeden eleştirmeden veya yargılamadan ifade edebilirsiniz.
  • Çocuğunuzla konuşurken, ikinizin de oturma pozisyonunda olmanız önemlidir. Bu sadece göz teması kurmayı kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda konuşmanızın daha sıcak bir ortamda geçmesini sağlar.
  • Çocuğunuzla konuşmayı bitirdiğinizde, anlattığı şeyler hakkında “Sizinle sohbet etmek güzeldi” diyerek ona olumlu geribildirim vermek faydalı olacaktır.

Tüm bunlar göz önüne alındığında, aslında, çocuklarla konuşmak ve yetişkinlerle konuşmak arasında ciddi bir fark yoktur. Her ikisinde de temel iletişim kuralları çok önemlidir.

İletişim sadece bir tarafın değil, diğer tarafın konuşmasıdır.

İletişim, çocuğun işitilmesi anlamına gelmez.

İletişim, bir çocuğu duymak kadar dinlemektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir