Deri böceği; kanatlı, tüylü, bir çok sert cismi kolaylıkla kemirebilen ve çoklukla sıcak havalarda aktif hale gelen bir böcek türüdür. Deri böceği iki türdedir. Bir deri böceği türü; bitkisel olarak değil, derilerle ve hayvansal gıdalarla beslenerek yaşamını devam ettirir. Deriden yapılmış olan her şeyi, ipek ve türevinden elde edilen her türlü maddeyi, kıldan ve yünden üretilen tüm cisimleri, peyniri, et ve et ürünlerini, ayrıca hayvan leşlerini besin olarak tüketir. Bu nedenle, insanların ve hayvanların sıklıkla yaşadıkları alanlara akın ederler. Fakat insanlara karşı saldırıya geçmez ve onları sokmazlar.
Deri böceğinin bu türünün zararları daha çok maddi olarak kayıplara neden olmalarıdır. Halılara, derilere, fabrikalara, marketlere ve hayvan ürünlerinin olduğu her yere zarar verirler, onları işlevsiz hale getirirler. Hızlıca ve kolayca ürerler. Bu nedenden dolayı, deri böceğine rastlanıldığı anda acil olarak önlem alınması, profesyonel ilaçlama uygulamasının mutlaka yapılması gerekir. Aksi bir durumda, deri böcekleri çok hızlı bir şekilde rastgele çoğalacaklardır. Ortalama yaşam süreleri 1 yıldır. Kış mevsimini ağaç kovuklarında pasif bir halde geçirirler. Bir diğer deri böceği türü ise, insan ve hayvan derilerinin içine nüfuz ederek kanlarına emen ve uyuz hastalığına neden olan bir türdür. Deri altında devamlı olarak hareket ederler ve böylece derilerde sürekli olarak kaşıntı oluştururlar, böylece insan derisinde zaman içinde yırtılmalar ve irinler meydana gelir. Uyuz hastalığının insana verdiği hasarlar ilk önce koltuk altlarında, kasık aralarında ve parmak aralarında görülmeye başlanır. Deri böceğinin bu türü insan sağlığına ciddi ölçüde zararlar verir.
Deri böceği ile bireysel mücadele hiçbir zaman kalıcı ve kesin bir çözüm vermez. İlaçlama uygulamasında, öncelikle böceğin türü tespit edilmelidir. Buna göre uygun bir ilaç tercih edilmelidir. Deri böceği için ise püskürtme yöntemi ile kokulu ilaç uygulaması yapılır.