Dijital Çağ Çocukları Nasıldır?

teknoloji

Dijital dünya, çocuklar ve tüm aile için sürükleyici fırsatlar ve deneyimler sunuyor. Yeni bilgiler öğrenmek ve haberleri takip etmek eğlenceli, ödüllendirici ve tatmin edici olabilir. Ancak tüm faydalarına rağmen dijital dünyanın olumsuz etkilerine karşı dikkatli olmak önemlidir. Ebeveynler bu risklerin farkında olmalı ve çocuklarının izlediği içeriği kontrol etmelidir.teknoloji

Dijital bebek nedir?

Günümüzde çocuklar bilgisayarların, sosyal ağların ve cep telefonlarının dijital ortamında büyüyorlar. Çocukların neredeyse doğumlarından itibaren internete, video oyunlarına, cep telefonlarına, tabletlere ve bilgisayarlara erişimi vardır ve kullanımlarına hızla adapte olan “dijital yerliler” haline gelirler.

Davranışsal Etki

Çocuklar, yaşları ve ilgi alanları nedeniyle video oyunlarına çok bağımlıdır. Bu ilgi beraberinde bazı sorunları da getiriyor. Abartılı zamanlarda olmadığı sürece oyunun çocukların takım çalışması, el-ayak uyumu ve zeka gelişimi üzerinde olumlu etkisi vardır. Ancak taklit ve örnek yoluyla davranışlarını kolayca değiştiren çocuklar; Olumsuz davranışlara neden olabilen oyun, oyundan öğrenecekleri için çocuklar üzerinde çok olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Ayrıca, uzun süre oyun oynayan çocuklar, antisosyal davranışlar ve empati yeteneğinde azalma yaşayabilirler.

Sağlık Riskleri

Elektronik cihazların aşırı kullanımı, fiziksel aktiviteyi azalttığı için obeziteye yol açabilir. Bu aşamada ebeveynler, çocuklarını egzersiz yapmaya teşvik eden, aldıkları besinleri ve tüketmeleri gereken enerji miktarını dengeleyen uygulamalar yapmalıdır. Çocuk ve ergenlerin davranışları incelendiğinde obezitenin en yaygın nedeninin televizyon ve bilgisayar izleyerek geçirilen zaman olduğu ortaya çıkıyor. Sürekli ekrana odaklanma, göz sağlığını ve kas yapısını olumsuz etkileyebilir ve baş ağrısına neden olabilir.

Beyin Gelişimi

Çocuğun beyninin gelişimi ile ilgili farklı görüşler olsa da dijital ortamda yapılan aktivitelerin doğru bir şekilde sınıflandırılması gerekmektedir. Çünkü akıllı cihazlarla yapılan hiçbir işlem zararlı olmayacaktır ve faydalı faaliyetlere normalden daha fazla zaman harcarsanız çeşitli sorunlara neden olabilir.

Ebeveynler İçin Stratejiler

Ebeveynlerin 2 temel stratejisi vardır: içerik yönetimi ve ekran süresi yönetimi.

Ekran Zamanı

Ana ilke: ekranı siz kontrol edersiniz, çocuğun sizi kontrol etmesine izin vermeyin.

TV ve diğer ekranlar kullanılabilir olacak şekilde yeniden yönlendirin; Ödevini tamamlamak, odayı temizlemek gibi hedefler belirle.

Buzdolabınızda bir alışveriş listeniz var. Neden aynısını çocuğunuza yapmıyorsunuz? Onun işine yarayacak aktiviteler ve oyunlar bulmak için zaman ayırın ve bunları onunla paylaşın.

Tüm ailenin birlikte vakit geçirebileceği, oyun oynayabileceği veya kitap okuyabileceği zamanlar yaratın.

Çocuğun doğru bir şekilde gelişmesi için gerekli fiziksel ve zihinsel faaliyetlere yeterince zaman ayırması; 2 yaşın altındaki çocuklar için çok sınırlı bir süre, okul öncesi ve ilkokul çocukları için günde 1 saat ve sonrasında maksimum 2,5 saat sağlanmalıdır.

Çocuklar için içerik

a- televizyon / film

Televizyon doğru yönetildiğinde eğlendirici ve eğitici olabilse de şiddetin aynası da olabilir. Bu nedenle çocukların izledikleri TV programları ve filmler mutlaka ebeveyn kontrolünde olmalıdır. Bu aşamada çocuğun izlediği programdaki karakterleri tanıması, anlaması ve çocuğa iyi veya kötü örneklerle rehberlik etmesi önemlidir.

b- Bilgisayar ve İnternet

Herkes gibi çocuklar da yeni fikirleri keşfetmek ve keşfetmek için interneti kullanır. Her türlü bilgiye tek tıkla ulaşılabiliyor ve bu da önemli bir soruyu gündeme getiriyor. Kötü amaçlı bilgileri ve programları nasıl kontrol edebilirsiniz? Bu nedenle, bir ebeveynin ilk sorumluluğu, çocuğunun ziyaret ettiği siteleri arama geçmişi üzerinden takip etmek ve gerekirse yönlendirmektir. Bu temel önlemin ötesinde, düşük ücretli güvenlik programları da çocukların güvenliğini yönetmede etkili olabilir. Bu tür programlar, potansiyel olarak tehlikeli içeriği filtreler ve içeriğe erişimi engeller.

Hatırlamakta fayda var:

Bu filtreleme programları, yanlış yüklenip yapılandırılırsa düzgün çalışmayabilir.

Filtre kalıcı bir çözüm gibi görünse de, çocuğun gelişimi için ona özgüven aşılaması ve kontrolün güvende olduğunu hissettirmesi önemlidir.

Çocuğunuza İnternet’i nasıl düzgün bir şekilde kullanacağını ve kötü amaçlı yazılımlardan ve içeriklerden nasıl kaçınacağını öğretmek, onun kişisel becerilerini ve güvenini artıracaktır.

İnternette tanıştığı insanlara güvenmemesini ve bilgilerini asla başkasına vermemesini öğretin. Lütfen gerekirse özel hesaplarla zaman zaman kontrol edin.

Tanımadığı kişilerden gelen mesajları açmamasını tavsiye edin ve dijital dünyada gördüğü her şeyin gerçek olmayabileceğini açıklayın.

c-Oyun konsolları

Araştırmalar, konsol oyunlarının, yaştan bağımsız olarak kısa veya uzun vadede oyuncular üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğini göstermiştir. Ancak bu, yapıcı ve olumlu bir etkisi olabilecek hiçbir oyunun olmadığı anlamına gelmez. Bu tür ödüllendirici ve işbirlikçi oyun çocuklar için faydalı olabilir.

Uyulması gereken bazı temel kurallar vardır;

Kullanıcı puanları yüksek oyunlara göz atın ve oyun satın almadan önce her zaman incelemeleri kontrol edin.

Olumlu bir mesajla eğitici oyunları tanımlayın. Yaratıcılığı geliştiren fantastik oyunlar da şiddet içermedikleri sürece faydalıdır.

Olumlu bir mesajla eğitici oyunları tanımlayın. Yaratıcılığı geliştiren fantastik oyunlar da şiddet içermedikleri sürece faydalıdır.

Çocuğunuza oyunlardan bahsetmek, onunla oynamak ve hatalarını yapıcı bir şekilde eleştirmek, ebeveynler ve çocuklar arasındaki iletişim için önemlidir ve aynı zamanda gelişimine de katkı sağlar.

İnternet üzerinden oynanan oyunlarda çocuğunuzun kişisel bilgilerini paylaşıp paylaşmadığını, sitenin veya oyunun güvenli olup olmadığını kontrol edebilir ve buna karşı yapıcı yaptırımlar alabilirsiniz.

g-Akıllı telefonlar

Akıllı telefonlar ve tabletler, çocuklara aile ve arkadaşlarla iletişimde bağımsızlıklarını artıracak şekilde sağlanmalıdır. Akıllı telefon ve tablet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte internet erişimi her yerden daha kolay hale geliyor. Bu, çocukları interneti gözetimsiz kullanmaya zorlar. GSM operatörleri ve bazı yazılımlar, mobil internetin kullanımını filtrelemeye ve daraltmaya hizmet eder. GPS işlevini kullanarak herhangi bir zamanda izlenebilen mobil cihazlar olduğunu bilmek de güzel.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir