Emzirmenin İyi Yönleri Nelerdir?

emzirmenin faydaları, bebek emzirme, bebek emzirmenin faydaları

Anne sütü ile beslenme her çocuğun hakkıdır. İster çalışan isterse de çalışmayan bayanlar olsun bebeklerinin geleceği ve kendi sağlıkları açısından –bazı zaruri durumlar hariç- bu uygulamayı yapmalıdırlar.

TEMEL BİLGİLER
Göğüslerin süt üretme yeteneği uyarılmaya bağlıdır. Eğer emzirme uyarılması olmazsa doğum sonrasında süt üretimi kısa sürede azalır.emzirmenin faydaları, bebek emzirme, bebek emzirmenin faydaları

  • Anne sütünde yer alan bağışıklık faktörleri sayesinde vücut enfeksiyonlarla mücadele edebilir ve bebek korunur.
  • Anne sütü bebeğin sindirimine yardımcı vitaminler, mineraller ve enzimler içerir.
  • Anne sütü ile normal bebek beslenmesi birlikte kullanılabilir.
  • rezene çayı anne sütünü artırabilir.

EMZİRMENİN AVANTAJLARI

  • Bebeği beslemek için en basit yoldur.
  • Emzirme anne için de son derece faydalı olup göğüs kanserini önlemektedir.
  • Doğum sonrasında laktasyon artar.
  • Anne sütü, annenin de enfeksiyonla savaşan anti-organları içerir.
  • İlk 4 ay emzirme bebeğin hayatındaki enfeksiyon riskini azaltır ve bebeğin bağışıklık artırır.
  • Anne sütü amino asitler ve proteinlerin yapı taşları, bebek için iyi dengelenmiştir. Bu proteinler bebeğin bağırsakları için en iyi yardımcıdır.
  • Bebek ve anne arasındaki duygusal yakınlığı artırır. Anneye memnuniyet ve başarı hissi verir.
  • Suni beslemeye göre daha ucuzdur.

Bebek doğumdan sonra mümkün olduğunca çabuk memeye konulmalıdır. İlk anne sütü kalın ve sarımsı bir sıvı (kolostrum)dır. Bu sıvı proteinler ve koruyucu antikor açısından zengin olduğu için mutlaka bebeğin alması sağlanmalıdır.

BAZI ÖNEMLİ NOKTALAR
Emzirme ayrı bir bilgi isteyen sanat işidir. Uygun bir pozisyonda olmamanız, bebeğinizin göğsünüzü kavramamasına yol açarak beslenmeyi engelleyebilir. Anne, rahat bir pozisyonda oturmalı, bebeğin her iki kolundan tutmalı ve bebeğinizin tüm meme ucundan istifade etmesini sağlamalısınız. Bunun için işaret parmağı yada orta parmak arasına göğüs ucunuzu alarak bebeğinizin ağına girecek pozisyona getirebilirsiniz.

Her iki meme maksimum miktarda süt üretir, böylece her seferinde farklı bir meme ile bebeğinizin beslenmesini sağlamalısınız. Bebek, aç olduğu zaman beslenmelidir. Bebek için ikinci bir memeyi sunmadan önce, bebeğin ilk memeden yağ bakımından zengin olan sütü emmesi sağlanmalıdır.

Günlük banyo, göğüs uçlarını temiz tutmak için yeterlidir. Temizlik için kimyasal olan maddeler kullanmayın. Sabun ile sık sık temizlenmesi, göğüslerin doğal yağlarının giderilmesine yol açtığından memede çatlakların gelişmesine neden olabilir.
Beslenme sonrası bebeğin gazının alınması (geğirme) bebeğin ağlamaması açısından önerilir. Bir anne, bebeğin besleme gücünü kuvvetli tutmak ve bebeğin sağlıklı gelişimine zemin hazırlamak için sağlıklı gıdalar yemelidir.

Zaman zaman memelerde süt birikimi nedeniyle kendinizde ağrı hissedebilirsiniz. Bunun için mümkün olduğu kadar emmeye teşvik edilmelidir. Buna rağmen ağrınız ve dolgunluk hissiniz geçmediyse parmaklarınızı kullanarak sütünüzü temi bir kaba boşaltın. Parmaklarınızın temiz olmasına özen gösterin. Buna ek olarak (tercihen) kaynatılmış su bardağı süt ifade edilmelidir. Aynı zamanda meme üzerine sıcak kompres ya da sıcak bir banyo sütünüzün boşaltılmasında yararlı olacaktır. Bu durum bebek gece ve gündüz sık sık beslendiği için nadir görülen bir durumdur. Memenizde çatlak ve ağrı varsa, meme ucunun iyileşmesi için meme ucuna emzirmeden sonra bir damla süt bırakmak yararlı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir