Fibromiyalji lekeleri nelerdir?

fibromiyalji nedir, fibromiyalji belirtileri, fibromiyalji nasıl tedavi edilir

Fibromiyaljili hastalarda vücudun belirli noktalarına hafif bir baskı ile ağrı oluşumu meydana gelir. Bu noktalara ihale denir. Hassas noktalar vücut üzerinde simetrik olarak yerleştirilmiştir. Sağda 9 ve solda 9 olmak üzere toplamda 18 algılama noktası vardır. Bu noktaların yeri:fibromiyalji nedir, fibromiyalji belirtileri, fibromiyalji nasıl tedavi edilir

Başın arkası (başın arkası)

Yamuk

Supraspinatus (trapezius kası sırtın üst kısmında, skapulanın medial kısmında omurganın yanında)

Kalça (üst dış uyluk)

Büyük trokanter (uyluğun uyluk ile birleştiği yere yakın, dışarıya yakın)

Boyun

İkinci kaburga (klavikulanın kaburgalarla buluştuğu noktanın hemen altında)

Dirsek (iç)

Diz (içeride)

gibi.

Hassas noktalar; Fibromiyaljiyi benzer ağrıya neden olan diğer romatizmal hastalıklardan ayırmada önemli göstergelerdir.

Fibromiyalji nasıl teşhis edilir ve tedavi edilir?

Fibromiyaljiyi teşhis etmek için spesifik bir test yoktur. Görüntüleme teknikleri de hastalık hakkında ipucu vermez. Tanı koymak için semptomlara neden olabilecek diğer hastalıkları dışlamak gerekir. Hastanın genel durumunu değerlendirmek ve olası hastaları belirlemek için kan testleri veya biyokimyasal testler istenebilir. Hassas noktaların varlığı geçmişte olduğu kadar sık ​​kullanılmasa da bu noktaların varlığı doktoru fibromiyalji teşhisine yaklaştırır. Genellikle tanımlanan ve 3 aydan uzun süren vücudun her iki tarafında kronik ağrı, başka bir neden bulunmadıkça fibromiyalji olarak teşhis edilir. Fibromiyalji teşhisi yapılırken, bozukluğun ilişkili olabileceği diğer sendromlar göz önünde bulundurulmalı ve gerekirse ilgili sendrom / hastalıkla ilgili testler yapılmalıdır.

Fibromiyalji, tamamen iyileştirilemeyen bir hastalıktır. Hastaların tamamen iyileşmesi beklenmez. Tedavi semptomları hafifletmek ve yaşam kalitesini iyileştirmek için yapılır.

Tedavide kullanılan ilaçlar:

Ağrı kesiciler: İbuprofen ve parasetamol fibromiyalji ağrısı için kullanılabilir.

Antidepresanlar: Duloksetin ve milnasipran gibi etken maddeler içeren ilaçlar hem ağrı hem de yorgunluk tedavisinde yer alır. Uyku kalitesine de olumlu etkisi vardır.

Antiepileptik ilaçlar: Nöropatik ağrının giderilmesinde etkilidir.

Kas gevşeticiler: kas spazmları için kullanılan ilaçlar.

Uyku hapları: Fibromiyalji uyku kalitesini olumsuz etkileyen tıbbi bir durum olduğu için bu haplar kişinin yeterli uyku almasını sağlar. Bozuk uyku düzeninin neden olduğu yorgunluk gibi semptomların giderilmesinde etkili olabilir.

Tıbbi tedavilere ek olarak, yaşam tarzı değişiklikleri ve bazı tedavilerin de fibromiyaljili hastalarda semptomları hafifletmede etkili olduğu gösterilmiştir. Bunlar:

Hidroterapi olarak da bilinen sıcak / sıcak suda oturmak veya yüzmek.

Bireysel egzersiz programları olan sınıflar

Psikoterapi ile hastalar durumları hakkında konuşarak ve duygularını paylaşarak rahatlayabilir.

Rahatlama teknikleri

Bu, grup terapisi olarak düşünülebilir.

Akupunktur, aromaterapi ve masaj gibi teknikler de fibromiyaljiyi tedavi etmek için kullanılır. Bununla birlikte, etkinliklerini kanıtlamak için yeterli araştırma yoktur.

Tedavide gözden kaçırılmaması gereken noktalardan biri de fibromiyaljide ortaya çıkabilecek diğer hastalıkların tedavi edilmesi gerektiğidir. Fibromiyaljiye ek olarak bu durumlar için tedavinin atlanması, fibromiyaljide tedavi başarısızlığına neden olabilir.

Fibromiyalji tam olarak düzelmese bile nöbetler sırasında ağrıyı azaltmak ve tetik faktörünü ortadan kaldırmak gibi birçok çözüm hastanın yaşam kalitesini artırmaktadır. Hastalar; Fibromiyaljinin çaresiz ve umutsuz olduğu düşünüldüğünde, hem tıbbi hem de çeşitli tedavilerle uygun tedavi alınarak yaşam standardı iyileştirilmelidir.

Uzun süreli vücut ağrınız varsa, en yakın tıbbi tesise gitmenizi tavsiye ederiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir