Sindirim yollarında aşırı gaz oluşması rahatsız edici olduğu kadar insanı güç duruma da düşürebilir. Pek çok kişi gaz yapan yiyeceklerden uzak durarak ve beslenme biçimlerini düzenleyerek bu sorunu önleyebilmekte ya da hiç değilse azaltabilmektedir. Sindirim yollarındaki gaz, hazımsızlık ve kabızlık yapabilir. Mide ve bağırsak gazı nadiren bir hastalık belirtisi de olabilir.
Gaz genellikle şişkinliği de beraberinde getirir. Çoğu zaman ağızdan geğirmek suretiyle veya anüsten çıkarıldığında şişkinlik hissi de geçer. Gaz, ayakta dururken veya otururken geğirerek, yatarken ise anüs yoluyla daha kolay çıkarılır. Aşın derecede gaz birikimi olursa kann bariz biçimde şişer.
Gaz, gastrit (mide mukozasının iltihaplanması), irritabl bağırsak sendromu, safra kesesi rahatsızlığı ya da peptik ülserden kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca, uzun süren stres durumlarında da gaz oluşabilir.
Korunma
Beslenme biçiminin düzenlenmesi gaz sorununu genellikle azaltır. Bağırsaklarda bulunan bakteriler ve mantarlar, sindirilen bazı yiyeceklerin mayalanarak gaz oluşturmasına neden olur. Bu tür yiyecekler arasında lahana, soğan, bezelye ve baklagiller sayılabilir. Yağlı besinler, gazlı içecekler, şeker, kafeinli içecekler ve çiğ sebze ve meyvelerin gaz sorununu artırdığını fark edebilirsiniz. Ayrıca, belirli bir yiyecek maddesi veya maddelerine karşı hassasiyet ve özellikle, nişastalı olan besinleri proteinli besinlerle veya meyvelerle birlikte yemek de gaz yapabilir. Meyveli bir hamur işi (elmalı tart) ya da ekmek ile birlikte yenilen bir et ürünü (salamlı sandviç) buna örnektir.
Beslenme alışkanlıkları: Gaz oluşumuna neden olan şey ne yediğimiz değil, nasıl yediğimizdir. Bazılarımız yemek yerken, bilhassa sinirli ve stresli olduğumuzda farkında olmadan hava yutarız. Bu da havanın mide ve bağırsaklarda birikmesine neden olur. Aşın yemek yiyince, hızlı yemek yiyince, yemekleri iyi çiğnemeyince ya da yemek yerken konuşunca veya bir şey içince de aym durum oluşabilir. Bütün bunları önlemenin en iyi yolu; yavaş yemek yemek ve yediklerimizi iyi çiğnemektir. Yemek aralarım çok uzatmamaya çalışın. Yemeklerinizi acele veya yanlış zamanlarda yemeyin ve akşam yemeğini fazla geciktirmeyin.
Karın Masajı
Karnınıza yavaş yavaş ve saat yönünde dairesel hareketlerle masaj yapın. Masajın daha etkili olması için iki buçuk çay kaşığı tatlı badem yağını, dört damla nane ve ikişer damla ardıç yemişi ve keraviye yağı ile karıştırarak (hamileyseniz bu yağları kullanmayın) elde edeceğiniz masaj yağını kullanın.
Tedavi (Doğal Yöntemler & Bitkisel Çözümler)
Bitkisel ilaçlar: Papatya, rezene, melisa, wild yam, zencefil ya da melekotu kökü gazı giderir. Bunların çayını içebilir veya tentürünü seyrelterek yemeklerden sonra alabilirsiniz. Melekotu kökünden çay hazırlamak için 30 gram dilimlenmiş kök üzerine yarım litre kaynar su dökün ve 10 dakika demlendirdikten sonra bundan günde üç kere, yemeklerden önce iki çay kaşığı için.
Eczaneden veya organik dükkânlarından
- Kutunun üzerindeki talimata uyarak kömür hapı (Karbon medisinal) alın.
- İki ila dört hafta süreyle her gün acidophilustakviyesi alın. Süt ürünü içermeyen ve her bir dozunda bir trilyondan fazla organizma bulunan bir ürün seçin.
Gaz gideren içecekler: Ananas suyunda bromelain enzimi, papaya suyunda ise papain enzimi vardır. Bu enzimlerin her ikisi de sindirime yardımcı olur. Yarım papayanın ya da üçte bir ananasın suyunu sıkın ve buna eşit miktarda su ekleyin. Uç gün süre ile her gün üç kez için. Bazı kişiler lahana turşusu suyunu da faydalı bulur.
Sıcak ve soğuk kompres: Karnı sıcak tutmak bazen karındaki gazı ve gerginliği giderir. Bir sıcak termoforu karnınıza koyun, rahat ettiğiniz sürece ya da soğuyuncaya kadar orada tutun. Dönüşümlü olarak sıcak ve soğuk kompres uygulamayı da deneyebilirsiniz; karnınızın üstüne önce üç dakika sıcak havlu (sıcak suya batınlıp çıkarılmış ve sıkılmış) ve sonra bir dakika soğuk havlu (soğuk suya batınlıp çıkarılmış ve sıkılmış) koyun ve bunu birkaç kez tekrarlayın.
Ne Zaman Tıbbi Yardım Gerekir?
- Doğal tedavi yöntemleri yedi gün içinde fayda etmezse; gazın yanı sıra karın ağrısı, ateş, kusma ya da şiddetli baş dönmesi veya ishal de ortaya çıkarsa.