Genç Kanser Hastalarında Depresyon Riski Yüksek

kanser hastalığı, kanser tedavisi, kanserde depresyon riski

Kanser tanısı alan her 100 hastadan 25′i depresyona giriyor. Özellikle genç, evlenmemiş ve hastanede yatmak zorunda kalan hastalarda depresyon gelişme ihtimali daha yüksek. Sebebi tam belli olmamakla birlikte pankreas, baş-boyun, akciğer ve beyin kanseri hastalarında depresyon daha fazla görülüyor.kanser hastalığı, kanser tedavisi, kanserde depresyon riski

Antidepresan kullanabilir miyim?
36 yaşındayım. 1 yıllık evliyim. Eşimle çocuk planları yaptığımız dönemde mememde tümör tespit edildi. Ameliyat oldum. Şu anda kemoterapi görüyorum. Ancak psikolojim çok bozuldu. Kendimi hiç iyi hissetmiyorum. Antidepresan kullansam işe yarar mı?

CEVAP: Kanser tanısı alan hastalar en çok şu konularda sorun yaşarlar: Planların yarıda kalması, beden imajındaki değişikler, yaşam biçimindeki değişiklikler, özsaygıda azalma, ekonomik kaygılar ve ölüm korkusu. Araştırmalara göre, kanser hastalarında depresyon görülme oranı yüzde 25′e kadar çıkabiliyor. Özellikle genç, evlenmemiş ve hastanede yatan hastalarda depresyon riski daha yüksek. Sebebi tam belli olmamakla birlikte pankreas, baş-boyun, akciğer ve beyin kanseri hastalarında depresyon daha fazla görülüyor.
Peki depresyon ve üzüntü arasındaki fark nedir?
Depresyon üzüntü ya da ıstıraptan farklıdır. Depresyon Deyinle ilgili bir hastalıktır. Eğer son zamanlarda şu belirtilerden yakınıyorsanız bir psikiyatra başvurun:
Günün ya da günlerin çoğunu üzüntülü geçirmek,
Eskiden ilgi duyulan aktivitelere ilginin azalması,
Yeme alışkanlıklarında değişiklik (çok yeme ya da iştah kaybı),
Uyku alışkanlıklarında değişiklik (uykusuzluk ya da çok uyuma),
Huzursuz ya da telaşlı hissetmek,
Kilo kaybı ya da kilo alma,
Bitkin ve halsiz hissetme,
Kendini değersiz, işe yaramaz ya da gerçek bir sebebi olmadan suçlu hissetme,
Unutkanlık ve karar vermekte güçlük,
Ölüm ya da intihar düşünceleri, intihara teşebbüs.
Şu noktanın bilinmesi önemli: Bütün kanser hastaları kendisini depresif hissetmez. Bu arada depresyon kanser tedavisine bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Pek çok kemoterapi ilacı merkezi sinir sistemini etkiler. Bu da depresyonla sonuçlanabilir. Kanser hastalarında depresyon tedavisi normalden farklı değil. Yine antidepresan ilaçlar, psikolojik danışmanlık ve bazen her ikisinin bir arada kullanıldığı yöntemler uygulanır. Tabii, tümörün tipine, kanser tedavisinde kullanılan ilaca göre antidepresan seçiminin yapılması gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir