Hemoroid hastalığı kişinin tuvalet alışkanlığı esnasında kendini sıkması neticesinde, kalın bağırsaktaki damar dokusunun zarar görmesinden kaynaklanmaktadır. Zarar gören tüm dokular gibi kalın bağırsak dokusu da şişerek genişler ve basur memesi oluşmasına neden olur. Kişi her gün düzenli olarak tuvalete gittiğinden bu zorlanma da her gün yaşanır ve bu durumda basur hastalığının her geçen gün daha da ilerlemesine neden olur. İlerleyen aşamalarda oldukça büyüyen basur memeleri, tuvalet alışkanlığı esnasında kalın bağırsaktan dışarıya çıkabilmektedir. Son aşamadaki basur hastalığındaysa hasta eliyle basur memelerini içeri itmeye çalışsa dahi basur memesi dışarıda kalmaktadır. Bu şekilde ilerlemiş basur hastalıklarında tek çözüm basur ameliyatıdır.
Basur ameliyatında uygulanan farklı teknikler vardır. Cerrahi müdahale ile basur memesinin kesilerek alınması ve kalın bağırsak dokusunun kendini onarması sağlanabilir. Bu şekilde cerrahi müdahale ile basur hastalığından kurtulan kişilerin, en az 2 hafta dinlenmesi gerekmektedir. Basur ameliyatı olarak uygulanan bir diğer yöntem de kelepçe yöntemidir. Bu uygulama da basur memesinin kalın bağırsak ile birleştiği en alt bölüme bir kelepçe takılır ve böylece basur memesine giden kan akışı tamamen engellenmiş olur. Kan ile beslenemediği için içerisindeki doku ölen basur memesi, kuruyarak kalın bağırsaktan ayrılmaktadır.
Modern teknolojinin insan hayatının her alanında kullanıldığı günümüzde, gelişen tıp imkânları basur ameliyatının da daha kolay bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır. Lazer ışınları kullanılarak Hemoroid hastalığı ameliyatı yapılarak, hastanın acı duymadan ve herhangi bir dinlenme süresine ihtiyaç duymadan tedavi edilmesi sağlanabilmektedir. Lazerle basur ameliyatı; lazer ışınlarının hastanın basur memelerinin uç kısmına odaklanarak, bu bölgede oluşan yüksek ısı ile basur memesinin yakılması işlemidir.
Yüksek ısı nedeni ile büzüşerek kuruyan basur memesi, kalın bağırsak ile bağlantısını kaybetmektedir. Bu tedaviye halk arasında her ne kadar lazerle basur ameliyatı dense de, aslıda kullanılan teknik kızıl ötesi ışın tekniğidir. Bu teknikte verilen ışınlar sinirlerin bittiği noktaya odaklandığından, narkoz verilmediği halde Hemoroid hastası herhangi bir acı hissetmemektedir. Lazerle basur ameliyatı cerrahi operasyonlarda oluşma ihtimali olan komplikasyonların neredeyse hiç birini içermemektedir.