İŞE GİRİŞLERDE SAĞLIK RAPORU NEREDEN ALINIR?

sağlık raporu almak, sağlık raporu nasıl alınır, sağlık raporu nereden alınır

İş sağlığı ve iş güvenliği konusuna verilen önemle işe yeni giren çalışanlardan bazı belgeler istenmektedir. Çalışma alanında bazı tehlikeli durumlar söz konusudur. Bu tehlikeler işçilerin sağlık durumlarına göre değişkenlik gösterebilir. İşçilerin istihdamının buna göre yapılması gerekir. Sağlık problemlerine göre tehlikelerin daha fazla etki göstereceği işçiler daha dikkatli çalıştırılmalıdır. İşyeri hekiminin kontrolünde yeni işçi alımlarında sağlık raporu istenmektedir. Peki işe girişlerde sağlık raporu nereden alınır?sağlık raporu almak, sağlık raporu nasıl alınır, sağlık raporu nereden alınır

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının zorunlu kıldığı sağlık raporu işçilerin sağlığını korumalarına yardımcı olmakta ve tehlikelerden uzaklaşmalarını sağlamaktadır. İşyeri hekimi sağlık raporunu kontrol ederek çalışanın işe uygun olup olmadığına karar verir. 50’ den az çalışanı olan firmalarda halen işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu yoktur. Bu firmalar çalıştıkları ortak sağlık güvenlik biriminde bulunun işyeri hekiminin direktifleriyle hareket eder. İşe girişlerde, adli sicil kaydı, nüfus cüzdanı örneği, sağlık raporu ve ikametgah ilmuhaberi istenir. Sağlık raporu ise iş sağlığı açısından en önemlisidir ve bu sebeple edinilmesi en uzun sürenidir. Tabi bu yüzden sorulacak soru bellidir; işe girişlerde sağlık raporu nereden alınır? Yakın bir tarihe kadar aile hekimlerinden kolayca alınabilen sağlık raporu son düzenlemelerde aile hekimlerinden alınamamaktadır. Artık tam teşekküllü bir devlet hastanesi veya özel hastanelerden alınabilmektedir. Veya Sağlık Bakanlığı’nın onay verdiği bazı yerlerden alınılabilir. Gerekli tetkiklerin yapılması ile sağlık raporu amacına ulaşacaktır. Bu tetkiklerin sonucunda işyeri hekimi çalışanın işe uygunluğu hakkında karar verecektir. Ayrıca belirli periyotlarla sağlık kontrolleri işyeri hekimleri tarafından yapılmaktadır. Meslek hastalıklarının önlenmesi amacı ile bu kontrollerin yapılması zorunludur.

İşçi sağlığının tam olması ile işyerinde verim artacaktır. Kalite en üst seviyeye ulaşacak, kalite sürekliliği artacaktır. Bu sayede müşteri memnuniyeti oluşacak ve rakipler karşısında bir adım öne geçilecektir. İşçilerin çalışma durumlarına bağlı olarak duyduğu rahatsızlıklar, işyerinde ergonomi konusunda da bilgi verecektir. Çalışma ortamı buna göre düzenlenecektir. Sağlık raporunun işe girişlerde istenmesi görüldüğü gibi oldukça yararlıdır. İşverenin bu belgeyi istediği durumlarda, bu yazı “ işe girişlerde sağlık raporu nereden alınır? “ sorunuza yeterli cevabı vermektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir