Jinekomasti Ameliyatı Neden Yapılır?

jinekomasti nedir, jinekomasti ameliyatı, jinekomastinin nedenleri

Meme temel olarak iki farklı dokudan oluşur. Bunlardan biri meme bezleri diğeri yağ dokusudur. Jinekomasti adı verilen durumda bu iki dokudan biri veya bazen ikisi birden büyür. Göğüs estetiği bu şekilde bozulur. Eğer büyüme meme bezlerinde yaşanıyorsa buna glandüler tip, büyüme yağ dokusunda ise adipoz tip denir. Her iki doku da bulunuyorsa bu jinekomasti olgularına ise bileşik tip denir.

Jinekomasti nedir?

Jinekomasti temel olarak erkeklerde meme büyümesi ve kadınsı bir görüntü oluşması durumudur. Erkeklerde meme başı altında az da olsa meme dokusu bulunur. Jinekomasti durumlarında bu doku genişler ve görünüm olarak kadın memesine benzer bir hale dönüşür. Jinekomasti bazı ilaçların yan etkisi veya hormonal bozukluk kaynaklı olabilir ve hastalarda ciddi psikolojik sıkıntılara yol açar.jinekomasti nedir, jinekomasti ameliyatı, jinekomastinin nedenleri

Jinekomasti tüm 10-16 yaş arası erkeklerin yaklaşık %40’ında görülebilecek bir durumdur. Boy uzamasının hızlandığı dönemde ise bu oran %65 i bulur. Yapılan araştırmalar sonrası tüm erkeklerin %27’sinde 1 sene, %7,7’sinde 2 sene, erişkin yaşlarda ise %4’ünde sürdüğünü ortaya çıkmış durumda. Ergenlik çağındaki erkeklerde Jinekomasti görülme oranı %50-60 civarıdır. Bu durumdaki ergenlerin %75’i iki sene içinde, %90’ı üç sene içinde kendiliğinden iyileşme gösterir.

Erkeklerin göğüslerindeki büyüme sadece 3 dönemde normal kabul edilir. Bu dönemler yeni doğan, ergenlik ve yaşlılık dönemleridir. Bu dönemlerde büyümenin temel sebebi kadınlık hormonunun belirli süreler için erkeklik hormonunun üstünde değerlere ulaşmasıdır.

Jinekomasti yeni doğan bebeklerde de görülür. Bunun temel sebebi anne karnındaki kadınlık hormonunun bebeğe geçmesidir ve bu durum kendiliğinden iyileşir.

Ergenlik çağında ise durumun ana nedeni hormonel dalgalanmalardır. Dalgalanmalar meme dokusunu etkiler ve meme dokusu büyümeye başlar. Büyüme birkaç yıl içinde normal haline döner ve jinekomasti ortadan kalkar.

İlerleyen yaşlarda oluşan jinekomastinin sorumlusu da hormonal değişimlerdir. Özellikle düşen erkeklik hormonu göğüslerde yağ dokusu birikimini tetikler ve jinekomasti oluşur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir