Cildin üzerinde görülen şişkinlik, kızarıklık, yumru türünde oluşan belirtileri olan çok fazla cilt hastalıkları bulunmaktadır. Her kadar hastalık olarak adlandırılmasa dahi bunların arasında halk arasında tavuk derisi olarak lakap takılan fakat tıbbi ismi ile Keratosis Pilaris olan deri görüntüsü olmaktadır. cildi bu halde olan birçok kişi bu halinden rahatsız olsa da çözüm yolları bulamamaktadır. Fakat bu hastalığın Tıbbi olarak herhangi bir çözümü olmasa dahi kozmetik ürünleri ile tedavi edilebilmektedir. Toplumumuzda bazı kişiler bu hastalığı tanımlamak için cilt üzerinde kırmızı benek veya tümsek gibi isimler ile belirtmektedir. Kişiler arasında her dört kişiden birinde nadir olarak rastlanan bu hastalık erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülmektedir. Bu kırmızı veya beyaz renkte olan sivilce görünümüne sahip tümsekler neredeyse hiç kaşıntı yapmamaktadır.
Keratosis pilaris belirtileri nelerdir gibi soruların oluşmaması neredeyse kaçınılmaz hale gelmiştir. Çünkü toplumumuzun birçoğu bu rahatsızlıklar ile boğuşmaktadır. Keratosis Pilaris belirtileri genel olarak kırmızı veya beyaz sivilce topluluğundan oluşmaktadır. Herhangi bir acı veya sağlık açısından kötü bir rahatsızlığa neden olmasa dahi estetik görüntüyü çok fazla bozmaktadır. Keratosis Pilaris keratin maddesinin artması sonucunda oluşmaktadır. Keratin cildi enfeksiyonlardan korumaktadır. Aynı zamanda cilt hücrelerinin fonksiyonlarının doğru yapılmasını sağlayan proteinler içerisinde yer almaktadır. Ciltteki keratin miktarının neden arttığına dair kesin bir bulgu bulunmamıştır. Ancak genetik olarak yatkınlığın etkisi olabileceği kanısına varılmaktadır.
Keratin Pilaris’e yoğunluk olarak bacak, kalça ve kol derisinde rastlanılmaktadır. Aynı zamanda bu rahatsızlığın daha fazla artmasına hava şartları ile de mümkün olmaktadır. Genel olarak kışın çok fazla artan rahatsızlık nemli ortamlarda artarken yaz aylarında çok fazla olmamaktadır. Bunun asıl sebebi ise kış aylarında nemin azalması ve cildin kurumasından kaynaklanmaktadır. Özellikle yüz hatlarında bulunan pütürler her ne kadar yüz hatlarında görülme sıklığı düşük olsa dahi iltihaplanarak ciltte izlere neden olabilmekte ve izler dolayısıyla ileriki dönemlerde sıkıntılar yaşanabilme olasılıklarını arttırmaktadır. Fakat bu rahatsızlık 30 yaş sonrasında kaybolarak ileriki yaşlarda nadiren görülmektedir. Fakat yoğun olarak çocuklarda görülen rahatsızlık bebeklerde ve ergenlik dönemlerinde de görülmektedir.
Bunun yanı sıra bebeklerde oluşan bu rahatsızlık ergenlik yaşlarına kadar devam ederken bazı kişilerde kaybolabilir fakat bazı kişilerde yetişkinlik dönemine kadar devam etmektedir. Tıpta ise bu rahatsızlık bir hastalık olarak dahi belirtilmemiştir. Halk arasında tavuk derisi rahatsızlığının herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır. Fakat estetik görüntü için bir tedavi görülmesi neredeyse şart haline gelmiştir. Bunlar için doktorlara tedavi için gidilmesi halinde krem yazarak gönderebilmektedir. Fakat bu kremlerinde hiçbir yararı bulunmamakta ve rahatsızlığı geçirmemektedir. Nemlendirici losyonlar ya da kremler bu görüntüyü iyileştirebilirken aynı zamanda sabun kullanılması hastalığın daha fazla ilerlemesine neden olabilmektedir. Bunun yanında ise lazer tedavileri eski görünüme kavuşmaya sahip olunmasına imkan tanıyabilmektedir.