Medeniyetin doğduğu yer olarak gösterilen Mezopotamya tarihe oldukça önemli bir imza atmıştır. Öyle ki bu topraklarda birçok büyük ve küçük topluluklar kurumuştur. Bu toprakların da birçoğu günümüze birçok farklı önemli iz taşınmasında yardımcı olmuştur. İşte Mezopotamya hakkında bilinmesi gereken bazı şeyleri inceleyeceğiz.
- Dicle ve Fırat nehirlerine kadar uzanan bu topraklar günümüzdeki Suriye, Irak, İran ve Türkiye’nin Güneydoğu’da yer alan bölgelerini kapsamaktadır. Özellikle Dicle ve Fırat nehirlerinin olması sebebiyle de oldukça bereketli topraklar olduğunu söyleyebiliriz.
- Bu topraklarda birçok farklı toplumun ve devletlerin olduğunu söylemiştik. Sümerler, Babiller, Akadlar gibi dünya tarihine damga vurmuş uygarlıklar da burada yer almaktadır.
- Halk 3 gruba ayrılıyordu. En alt grupta köleler vardı ve kölelerin hiçbir şeyde söz hakkı yoktu. Korunanlar orta sınıfta yer alan gruptu. Özgürler ise her türlü hakka sahip kişilerdi.
- Yazı da bu topraklardan çıktı. Bilindiği üzere yazıyı Sümerler bulmuştu.
- Hammurabi Kanunları o dönem için bir devrim niteliği taşıyordu ve bilinen ilk yazılı hukuk kurallarını içeriyordu. 282 maddeden oluşan bu kanunların hala birçoğu günümüz hukuk literatüründe de yer alıyor.
- Günümüzde evlilik denilince akla ilk gelen şeylerden bir tanesi olan evlilik yüzüğünün çıkış noktası da buradan.
- İlk sulama sistemi, ilk tuğla yapımı yapıların çıkış noktası da Mezopotamya.
- Gılgamış Destanı gibi bilinen ilk edebi eserlerin de çıkış noktasının burası olması tesadüf değil.
- Günümüzde özellikle kadınların her gün takip ettiği burç yorumlarını herkes biliyor. İşte burçların ortaya çıktığı yer de Mezopotamya. Sadece burç olarak değil aynı zamanda Ay ve Güneş tutulması gibi birçok durumun da tespitini o zamanda yaptılar.
- İlk düzenli orduyu oluşturan Akadlar da Mezopotamya uygarlıkları arasında yer alıyor.
- Dini inanış olarak çok tanrılı bir inanışa sahiptiler. Fakat herhangi bir şekilde hiçbir Mezopotamya uygarlığında ölümden sonraki yaşama inanılmazdı.
Görüldüğü üzere Mezopotamya uygarlıkları o dönemlere göre oldukça gelişmiş uygarlıklardır. Birçok tarihçiye göre de dünyanın gelişmesinde ve modernleşmesinde en çok katkısı olan uygarlık olarak kabul edilmektedir.