Miyomlar ve Hamilelik

hamilelik dönemi miyom sorunları, miyom rahatsızlığı, miyom hastalığı

Genellikle miyomlar hamilelik oluşması için herhangi bir engel oluşturmazlar. Bu olasılık; neredeyse rahmin dış bölümünde ve kas bölümlerinde ortaya çıkan miyomlarda sıfıra yakındır. Bunun yanı sıra, bazı durumlarda rahmin iç zarının çevresinde oluşmuş olan miyomlar hamileliğin oluşmasını endometriyuma zarar vererek engelleyebilmektedir. Vücutta oluşan miyomları kısırlık nedeni olarak gösterebilmek için ortada şüphe edecek başka hiçbir durumun olmaması gerekmektedir. Yapılan doktor kontrollerinden sonra erkekte ve bayanda herhangi bir problem çıkmadığında kısırlığın nedeni bayanda oluşan miyomlar olduğu kabul edilerek cerrahi müdahalede bulunulabilir. Bunun dışında herhangi bir acil durum dışında hamilelikten evvel miyomların alınması gereksiz bir durumdur. Bununla birlikte miyomlar ne kadar profesyonel olarak alınırsa alınsın her zaman karın içi yapışıklıklara neden olma tehlikesi bulunmaktadır. Karın içi yapışıklıkta hamileliğin oluşmasını engelleyen başka bir faktördür.hamilelik dönemi miyom sorunları, miyom rahatsızlığı, miyom hastalığı

Hamilelik döneminde miyomların boyutlarında bir artış olduğu bilinmektedir. Fakat son dönemlerde yapılan bazı araştırmalarda ise kimi miyomların bu dönemde büyüdüğü, kimilerinin ise gittikçe küçülerek yol olduğu gözlemlenmiştir. Hamilelikte de çok aşırı büyük olmayan miyomların bir negatif durumu bulunmamaktadır. Fakat, büyük boyuttaki miyomlar bebeğin baş bölümünün doğum kanalına giriş çıkışını zorlaştırabilecek bir konumda bulunabilirler. Bu miyomlar düşük veya erken doğum tehlikesini de beraberinde getirebilirler. Bazı durumlarda ise doğumun ardından meydana gelen kanamanın çok zor durdurulmasına neden olurlar.

Miyomlarını cerrahi olarak önceden aldırmış olan bayanların hamilelik dönemlerinde karşılaşabileceği iki tane problem bulunmaktadır. Bunlardan ilki, operasyonun nizami şekilde yapılmaması ve uygulanan tekniğin kötü olmasından dolayı miyomun komplike bir durum alarak mide yapışmasına neden olması, bununda dolaylı olarak hamileliğin oluşmasını engellemesidir. İkinci problem ise doğum esnasında rahmin dikiş atılan yerlerinden patlaması ve yırtılmasıdır. Bu durum çoğunlukla, cerrahi müdahale esnasında uterusun bütün bölümlerini kapsayan bir kesi gerektirmişse meydana gelir. Bu sebepten ötürü, miyomlarını cerrahi operasyonla aldırmış olan bayanlarda operasyonun detayları ve ne şekilde yapıldığı, karşılaşılan problemler bilinmiyorsa doğumun sezaryen tekniğiyle gerçekleştirilmesi en sağlıklısıdır. Detayları bilinen operasyonlarda ise normal doğum risk taşımamaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir