Nefrotik Sendrom Teşhis Yöntemleri

nefrotik sendrom

Çocuğun semptomları ve sağlık geçmişi doktor tarafından değerlendirilir. Ailede hastalığın varlığı dikkate alınır.

İdrar analizi

Protein seviyeleri izlenir.

Kan testleri

Çocuğunuzun kolesterol seviyeleri, albümin adı verilen bir kan proteini ve diğer kan sayımları ölçülür.nefrotik sendrom

Böbrek ultrasonu (sonografi)

Bu ağrısız bir ses dalgası testidir. Böbrek bölgesi etrafında hareket eden bir cihazla böbreğin resmi çekilir. Böylelikle böbreğin boyutu ve şekli görülebilir. Ayrıca böbrek büyümeleri, böbrek taşları, kistler veya başka problemler görebilir.

Böbrek biyopsisi

İnce bir iğne kullanılarak böbrekten bir parça doku alınır ve mikroskop altında incelenir. Bu aynı zamanda ameliyat sırasında da yapılabilir.

Tedavi yöntemleri

En sık görülen tip olan idiyopatik nefrotik sendromu (minimal değişim hastalığı) tedavi etmenin amacı semptomları kontrol etmek ve daha erken iyileşmek, nüksü önlemek ve tedavinin yan etkilerini en aza indirmektir.

Bu en yaygın nefrotik sendrom tipinde, hastalar steroid ilaçlara, yani kortizon tedavisine çok iyi yanıt verirler. Hastalık, pediatrik nefroloji uzmanı tarafından tedavi ve denetimle kontrol edilir.

İyileşme ve nüks dönemleri ile hastalık ilerledikçe aile iletişimi ve doktorlarla işbirliği çok önemlidir. Bununla birlikte, tedaviye rağmen daha da kötüleşme olasılığı her zaman vardır.

Çocuğun iyiliği için ebeveynler tarafından zamanında ilaç alması, yan etkileri izlemesi, tuz alımını sınırlaması, sıvı alımını kontrol etmesi, protein miktarını idrar çubuğuyla kontrol etmesi ve buna sahip olması da önemlidir. düzenli olarak kontrol edildi.

Çocuk erken yaşta olduğunda, sendrom genellikle remisyonda kalır, bu da semptomların ortadan kalktığı veya kaybolduğu anlamına gelir. Çoğu durumda, semptomlar yetişkinlikte geri dönmez.

Tedavinin ilk aşaması hastanede kalmayı gerektirebilir. Şişlik şiddetli ise, tansiyon veya solunum problemleri varsa, çocuk hastanede izlenir.

Belirtileri ve nüksetmeleri önlemek için aşağıdaki ilaçlar verilebilir:

Kortikosteroid ilaçlar

İmmünsüpresanlar

İdrar miktarını ve atılımını artırmak için diüretik ilaçlar.

Enfeksiyonu önlemek için antibiyotikler

Albümin infüzyonu

Düşük kan seviyelerini değiştirmek için intravenöz olarak albümin verilir. Şiddetli ödem, skrotal veya dudak ödemi, plevral efüzyon veya solunum sıkıntısı sendromu ve sınırlı aktivitesi olan hastalarda tercih edilir. Ancak etkisi geçicidir.

Tuzsuz ve sıvı kısıtlı bir diyet ödemi önlemek için önemlidir. Sıvı kısıtlaması özellikle hastalık tekrarladığında önemlidir. Hastalık belirti ve semptomlarının olmadığı dönemlerde sıvı alımı normale döner ve orta derecede tuz kısıtlaması devam eder.

Tedavi süresince çocuklar günlük aktivitelerine devam etmeli ve sosyal hayatta kısıtlanmamalıdır.

Diyetinizde şişmeyi önlemek için tuz alımınızı sınırlandırmalısınız. Sofraya tuzluk koymayın, çocuğunuza tuzlu yiyecekler vermeyin veya diyetine eşlik etmeyin. Doktorunuz çocuğunuzun her gün ne kadar tuz ve sıvı tüketmesi gerektiğini size söyleyecektir.

Çocuğunuzun bakıcıları, ilaçların yan etkileri, diyet, kilo kontrolü, rutin testler ve relaps semptomları hakkında bilgilendirilecek ve hastalık, relapsları mümkün olduğunca önlemek için iyi bir doktor-aile etkileşimi ile kontrol edilecektir.

Bakılacak şey

Aşağıdaki durumlarda doktorunuza görünün:

Belirtiler düzelmez ve kötüleşirse

Yeni şikayetler varsa

Mide bulantısı, kusma veya karın ağrısı.

Ani kilo alımı, bacaklarda, ayak bileklerinde veya göz çevresinde beklenmedik şişlik

Koyu idrar

Az veya hiç idrara çıkma

Aşağıdaki durumlarda acil servislerle iletişime geçin

Şiddetli halsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı, bayılma, uyuşukluk veya baş dönmesi

Göğüs ağrısı veya nefes darlığı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir