Ödem Aslında Hastalık Nedeni Değil Sonucudur?

ödem nedenleri, ödem neden olur, ödem hastalık sebebi mi

Ödeme ne sebep olur?

Kalp, karaciğer ve böbrek yetmezliği, yaygın ödemin meydana geldiği en yaygın durumlardan sadece birkaçıdır. Ayrıca bazı ilaçlar ve hamilelik şişmeye neden olabilir. Dokular arası sıvı akışı dengesini bozan durumlar, kılcal damar hasarı, viral ve bakteriyel ajanlar, damar tıkanıklığı, arteriyel kan hacminin azalması, kalp atış hızının düşmesi, protein kaybına neden olan hastalıklar ve aşırı tuz alımına neden olan hastalıklar ödeme neden olur. Bu durumların çoğunda, etkili dolaşım azalır ve böbrekler su ve tuzu tutar. Ödem oluşumunda yaş veya cinsiyet farkı yoktur. Bununla birlikte, özellikle menopozdan önce, belirli bir sebep olmadan şişlik meydana gelebilir. Kadınlarda östrojenlerin aşırı uyarılmasına bağlı olarak sodyum ve su tutulmasına bağlı olarak adet öncesi dönemde de ödem görülebilir.ödem nedenleri, ödem neden olur, ödem hastalık sebebi mi

Ödem türleri

Ödem türleri bölgelere göre ayırt edilir: genel ödem; özellikle göz çevresi olmak üzere yüzün şişmesiyle bilinir. Parmağınızı şişmiş alana bastığınızda bir çukur belirir. Basınç düştüğünde çukurdaki durum devam edebilir. Çoğunlukla elleri ve ayakları etkileyen ödem için, basınç serbest bırakıldığında çukurlaşma olmaz. Sabah özellikle yüz ve göz kapaklarında şişlik daha belirgin hale gelirse bu protein eksikliğinden kaynaklanan ödemi gösterir.

Ödem oluştuğu alanlar hastalığa yol açabilir

 Ödemin oluştuğu yerler, buna neden olan nedenlere veya hastalıklara bağlı olarak farklılık gösterir. Bacak veya koldaki şişlik genellikle tıkalı damarlar veya lenflerin bir sonucudur. Kalp yetmezliğine bağlı ödem, esas olarak bacaklarda meydana gelir ve genellikle akşamları daha belirgin hale gelir. Tanıda ödemli bölgenin görünümü, derinin kalınlığı, rengi ve hassasiyeti de önemlidir. Bölgesel sıcaklık ve hassasiyetteki artış, iltihaplanmaya bağlı ödemi andırır. Uzun süreli ve tekrarlayan ödem nöbetleri alanında cilt sertleşir ve kızarır.

Ödem ilaçlarının bilinçsiz kullanımına dikkat!

Ödem neden değil sonuç olduğu için ona yol açan durumu belirlemek gerekir. Altta yatan tıbbi durumu tedavi etmenin yanı sıra, özellikle nedeni bilinmeyen tekrarlayan ödem için tuz alımını azaltmak önemlidir. Ayrıca her gün birkaç saat sırtüstü yatarak dinlenmek, sabah yataktan kalkmadan önce önerilen elastik çorapları giymek, aşırı ve bilinçsiz dekonjestan kullanımından kaçınmak gerekir. Diüretik olarak satılan bazı bitkileri kullanmak da böbreklere zarar verebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir