Sağlıklı Beslenme İlkeleri Nelerdir?

sağlıklı beslenme

Sağlığı korumak ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun ihtiyaç duyduğu besin maddelerini yeterli miktarda ve doğru zamanda almak çok önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenme sağlığın temeli olmakla birlikte kısa veya uzun vadede sağlığa zararlı olmayan ve sürdürülebilir bir diyet izlenmelidir.

Sağlıklı bir diyet, cinsiyet, yaş, boy, kilo, sağlık durumu, fiziksel aktivite ve ilaçlar gibi faktörleri dikkate alan kişiselleştirilmiş bir yemek planı olarak görülmektedir. En önemli nokta tutarlı bir yemek planıdır. Günlük yemek planınızı yaparken, dört yapraklı yonca deseni olarak da adlandırılan dört besin grubunu yemek planınıza dahil etmelisiniz.sağlıklı beslenme

  1. Süt ve türevleri: Günlük kalsiyum alımı için günde 2 porsiyon (500 gr) tüketilmelidir (kişinin süt ve süt ürünleri grubuyla sınırlandırılması gereken sağlık sorunlarının olmadığı durumlarda). Ayrıca çocukluk ve hamilelik döneminde alınması gereken miktar iki katına çıkarılabilir.
  2. Ekmek ve türevleri. Günlük enerji ihtiyacını karşılamak için gün boyunca belirli miktarlarda ekmek ve/veya ekmek ikamesi tüketmek gerekir. Ayrıca günlük lif alımınız için önemli olan bir besin grubudur. Burada önemli olan nokta tüketilen besinlerin tercih edilmesidir. Örneğin karabuğday, yulaf, tam buğday gibi ürünleri ve bunlardan elde edilen ürünleri tercih etmelisiniz.
  3. Et Çeşitleri: Günlük protein ihtiyacınızı karşılamak için hayvansal/bitkisel protein kaynaklarını tüketmeniz çok önemlidir. Günlük tüketilecek miktar kişiye özeldir. Örneğin, yaş, tıbbi durum, egzersiz rejimi. İhtiyacınızdan daha fazla et yemek, gelecekte sağlığınızı olumsuz etkileyebilir.
  4. Sebze ve meyve çeşitleri: Günlük vitamin, mineral ve lif alımı açısından önemli olan bir besin grubudur. Sınırlandırılması gereken bir sağlık durumu yoksa günde 5-8 porsiyon tüketilmelidir. Özellikle içinde bulunduğumuz pandemi döneminde bağışıklık sistemini güçlendirmek önemlidir. Bunun günlük lif alımı açısından önemli bir besin grubu olduğu unutulmamalıdır.

Yenilen öğün sayısı kişiden kişiye değişir.

Süt ve türevleri, ekmek ve türevleri, et ve sebze ve meyve ürünlerinden oluşan besin gruplarının gün boyunca yeterli ve dengeli bir şekilde tüketilmesi çok önemlidir. Ayrıca gün içindeki öğün sayısına da dikkat etmelisiniz. Günlük öğün sayısının tanımı, kişisel farklılıklara ve sağlık koşullarına göre değişebilir. Ayrıca günlük su alımı sağlık için yeterli ve dengeli beslenme kadar önemlidir ve sıvı kısıtlaması gerekmiyorsa günlük 30 ml su tüketilmelidir.

Bu ürünleri takip edin!

Dört ana besin grubunun yanı sıra tükettiğimiz bazı besinlere de dikkat etmek gerekiyor. Şeker ve şeker ilaveli gıdalar, yağlı ve yağlı gıdalar, hazır paketlenmiş gıdalar, tuz ve alkol gibi gıdaların kontrolsüz tüketimi gereksiz kalori alımına neden olabileceği gibi sağlığı da olumsuz yönde etkileyebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir