Seyehat esnasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

seyahatte dikkat edilmesi gerekenler, seyahat hastalıkları, seyahate bağlı oluşan hastalıklar

Özellikle tatillerin başladığı yaz aylarında yol hastalıklarının sayısında artış olabilir. Günümüzde bilinçli tatilciler ziyaret ettikleri bölgeyi tanımakta ve hangi önlemleri almaları gerektiği konusunda uzmanlara danışmaktadır. Peki, seyahat ederken sizi bekleyen hangi riskler var, en tehlikeli ülkeler hangileri ve yolculuktan önce hangi aşıları yaptırmalısınız?seyahatte dikkat edilmesi gerekenler, seyahat hastalıkları, seyahate bağlı oluşan hastalıklar

Seyahatle ilgili hastalıkların yaygınlığı nedir?

Turizm istatistiklerine göre her yıl 80 milyon insan gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere seyahat ediyor. Turistlerin% 22-64’ünde seyahatle ilgili hastalıklar görülmektedir. Ortalama olarak, gezginlerin% 10’u seyahat sırasında veya sonrasında bir doktora görünmektedir. Yüzde 1’i de hastaneye kaldırıldı. Sağlık sorunları esas olarak gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere seyahat ederken ortaya çıkar. Çok seyahat eden iş adamları, kadın girişimciler, öğrenciler, uluslararası yardım kuruluşlarında çalışan kişiler ve sağlık ekipleri daha büyük risk altındadır.

Seyahat hastalıkları için en tehlikeli ülkeler hangileridir?

Sahra Altı Afrika, Mısır, Çin, Doğu Asya, özellikle Tayvan ve Singapur, Pasifik’teki tropikal adalar, Güney Amerika en tehlikeli bölgelerdir. Seyahatin amacı ve ikamet yeri de geziyi riskli kılmak için önemlidir. İş seyahatlerinde risk daha düşükken, turist seyahatlerinde risk artmaktadır. Ayrıca kamp yapma riski beş yıldızlı bir oteldekiyle aynı değildir. Ziyaret bölgesi ve zamanı da riskler açısından önemlidir. Bazı hastalıklar yazın, bazıları kışın daha sık görülür. Ek olarak, yolcunun yaşı ve kronik bir hastalığın varlığı da önemli bir faktördür. Bebekler, çocuklar ve yaşlılar seyahat ederken enfeksiyonlara karşı daha savunmasızdır. Diyabet, kalp ve kanser gibi kronik rahatsızlıkları olan kişiler de yüksek risk altındadır.

Seyahat ederken en çok hangi hastalıklarla karşılaşırsınız?

En sık görülen hastalıklar; viral, bakteriyel veya paraziter enfeksiyonlar. Enfeksiyonlar bölgeye göre değişiklik gösterse de, en yaygın olanları turist ishali, sıtma, sarı humma, kolera, hepatit A ve B, tifo, zatürre ve griptir. Ayrıca güneş yanığı ve güneş çarpması, destinasyonun ekolojik yapısına bağlı olarak gelişen alerjik cilt enfeksiyonları, kıtalar arası seyahat süresi farklılıklarından kaynaklanan uyku bozuklukları (jet lag), buna “ekonomi sınıfı sendrom” adı verilir. uzun yolculuklarda hareketsizlik nedeniyle ölüme yol açabilir. Kan pıhtılaşma bozuklukları da seyahatle ilgili hastalıklar arasındadır.

Bir gezgin seyahat etmeden önce kime danışmalıdır?

Bir kişi seyahat etmeden önce bir bulaşıcı hastalık uzmanına danışmalıdır. Hekim, koruyucu önerileri, aşıları ve gerektiğinde kullanılacak ilaçları açık ve net bir şekilde anlatır; ne aşılar yapılmalı, sıtmaya karşı korunma ne olacak, bir turist ishali varsa ne yapmalı, kendini diğer tehlikelerden nasıl koruyabilir, vb.

Seyahat aşıları nelerdir? Seyahate çıkmadan önce hangi aşıları yaptırmam gerekiyor?

Aşı seçimi seyahat edilecek ülkeye, kişinin bağışıklığına, önceki aşılara, enfeksiyonun ciddiyetine ve aşının yan etkilerine bağlıdır. Tetanoz / difteri (10 yılda bir) yaptırmayanlara kızamık aşısı yapılır. Diğer aşılar hepatit A, hepatit B, tifo, grip ve sarı hummadır. Hastalığın yerleşik olduğu ülkelere girerken, yasaların gerektirdiği yalnızca iki aşı vardır: sarı humma aşıları ve meningokok aşıları. Hiçbir ülkede kolera aşısı gerekli değildir. Sarı humma ekvator Afrika ve Güney Amerika’ya özgüdür; Hindistan ve Kuzey Afrika için de bazı riskler var. Sarıhumma aşısı sadece Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş ve onaylanmış merkezlerde üretilmekte ve seyahat belgelerine aşının imal edildiğini teyit eden bir belge eklenmektedir. Sarı humma aşısı canlı bir aşıdır. Hamile kadınlar, bağışıklık sistemi kusurları olan veya direnci bozucu hastalıkları olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Meningokok aşısı, menenjite neden olan mikropların A, C, Y ve W135 alt gruplarına karşı etkilidir. Sahra altı Afrika’da uzun süre kalmayı düşünenler için önerilir. Meningokok hastalığının yerleştiği bu bölgenin yanı sıra, daha önce salgın rapor edilen Nepal, Kenya ve Tanzanya gibi ülkelere seyahat edenler tarafından da yapılmalıdır. Suudi Arabistan’a hacca gidenlere de meningokok aşısı yapılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir