Spor Yaparken Neden Baş Ağrısı Oluşur?

baş ağrısı

Spor sırasında veya sonrasında ortaya çıkan baş ağrıları genellikle birincil baş ağrıları olarak adlandırılır ve önemli bir risk oluşturmaz. İkincil veya ikincil baş ağrıları olarak adlandırılan daha şiddetli baş ağrıları sağlık sorunları olabilir. Spor yaparken daha önce böyle bir baş ağrısı yaşamadıysanız, ani ve şiddetli ağrı sizi korkutmamalıdır. Ancak şiddetli ve ani ağrıya boyun seğirmesi, bilinç azalması, görüş mesafesinin azalması gibi semptomlar eşlik ediyorsa tıbbi yardım almak faydalı olabilir. En şık ve rahat koşu ayakkabılarınızı giyiyorsunuz ve antrenman sonrası koşmaya başladığınızda dayanılmaz bir acı hissedebiliyorsunuz. Unutulmamalıdır ki spor sırasında vücut ek efor sarf etmeye başlar. Böyle bir acı içindeyken, antrenmanınızı yarıda kesmekten korkmayın.baş ağrısı

Spor yaparken neden başınız ağrır?

Egzersiz yapmaya başladığınızda, karın içi basınç, gerginlik ve eforla artar. Boyundaki atardamarlara daha yoğun kan akmaya başlar. Bu, kafatasının içinde basınca neden olur. Basınç arttıkça başınızın ağrımaya başladığını hissedersiniz. Egzersiz sırasında vücutta adrenalin yükseldiğinde çeşitli kimyasal salgılar meydana gelir. Bu akıntı kalp hızında artışa neden olur. Böylece nefesiniz daha hızlı olacaktır. Spor sırasında vücutta meydana gelen bu değişiklikler de baş ağrısı nedenlerinden biridir. Spor sırasında veya sonrasında ortaya çıkan bu baş ağrısı genellikle zonklama şeklindedir. Başın bir tarafında olabilir veya başı tamamen kapatabilir. Bazen spor aktiviteleri sırasında bazen de spor aktivitelerinden sonra olabilir. Araştırmalara göre baş ağrıları genellikle kuvvet antrenmanı ve kardiyo antrenmanları ile görülüyor.

Egzersiz yaptığınız ortamdan dolayı da baş ağrıları oluşabilir. Spor salonunda aşırı ısı ve yoğun antrenman baş ağrısına neden olabilir.

Bununla birlikte, baş ağrısının en yaygın nedenlerinden biri yetersiz su alımı ve dehidrasyondur. Bu nedenle hem gün içinde hem de spor yaparken yeterince su içmelisiniz.

Baş ağrısı migren, kan şekeri düşüklüğü, uykusuzluk veya yorgunluk gibi nedenlerle de ortaya çıkabilir. Bu faktörlerden birine sahipseniz, hızlı bir egzersiz baş ağrısına neden olur.

Spor baş ağrıları genellikle zararsızdır. Normal şartlarda antrenmandan sonra en fazla 6 saat içinde ağrının durması gerekir. Bazı ağrılar şiddetine ve nedenine bağlı olarak 48 saate kadar sürebilir.

Sporla ilgili baş ağrıları nasıl önlenir?

Egzersiz sırasında ortaya çıkan baş ağrılarının bir kısmı migrenden kaynaklanmaktadır. Migreniniz varsa egzersiz öncesi gerekli önlemleri alarak baş ağrılarını önleyebilirsiniz. Egzersiz yapmadan önce, egzersiz yapacağınız ortamı ve sıcaklık seviyesini düşünmelisiniz. Aşırı sıcak havalarda, nemli ortamlarda, yüksek rakımlarda veya havasız spor salonlarında antrenman yapmamalısınız. Isınma ve soğuma egzersizleri atlanmamalıdır. Antrenman öncesi ve sonrasında yapacağınız bu egzersizler vücut ısınızı dengeleyerek baş ağrılarını önleyecektir. Uykusuz kalmamaya çalışmalısınız. Gece 7,5 saatten az uyuduysanız, ertesi gün egzersiz yapmamalısınız. Bu şekilde kendinizi yorgun hissetmezsiniz ve kaslarınıza toparlanması için bolca zaman tanırsınız. Kafein ve alkol içeren içecekler yerine bol su içmelisiniz. Bol sıvı tüketmek egzersiz sırasında oluşabilecek baş ağrılarını önleyecektir. Beslenmenize dikkat etmelisiniz. Antrenmanınızdan en iyi performansı almak ve baş ağrılarını önlemek istiyorsanız sağlıklı ve dengeli beslenmeyi düşünmelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir