Vücutta benlerin oluşması oldukça normal bir durumdur. Hemen hemen herkeste, vücudunun çeşitli yerlerinde bulunur. Benler kahverengi bir renge sahiptir ve cilt üzerinde leke gibi görünmektedir. Nadir durumlarda ciddi bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Ancak bir insan vücudunda 10 ila 40 arasında ben bulunması normal kabul edilmektedir.
Vücuttaki benler Melanin maddesinin salgıladığı hücreler aracılığıyla oluşur. Bu hücreler kimi zaman dengeli bir şekilde dağılırken kimi zaman ise sadece bir noktada toplanabilmektedir. Belli bir yerde toplanması sonucu koyu ve büyükçe benler oluşabilmektedir. Nadir durumlarda ise benlerin güneş ışınlarından kaynaklandığı da düşünülmektedir. Güneş ışınları cildin dış yüzeyini etkileyerek benlerin hem oluşmasında hem de çoğalmasında etki sahibi olabilmektedir. Cilt yüzeyinde gelişen bu benlerin güneşe aşırı derecede maruz kalmaları durumunda kanserleşme riski de bulunmaktadır. Bu sebeple hassas cilt yapısına sahip olan bireylerin güneş ışınlarına karşı tedbirli davranması gerekir. Bunun için en iyi tedbir gün içerisinde yüksek faktörlü güneş kremleri kullanmak olacaktır.
Benlerin oluşmasında bir diğer neden olarak ise genetik faktörler gösterilmektedir. Örneğin MC1R adlı gen kansere neden olabilecek bazı etkileri içermektedir ve bu geni taşıyanların özellikle de kızıl ve beyaz tenli kişilerin güneşle direkt olarak temas etmesi pek önerilmemektedir. Böyle durumlarda benler zamanla büyüyecek, şekil bozukluğu yaşayacak ve kanayıp akıntılara neden olabilecektir. Bu durumların yaşanması halinde vakit kaybetmeden bir cilt doktoruna başvurulmalıdır. Kanser riski taşıma ihtimali olduğundan erken tanı önemli olacaktır. Ancak bu durumlar nadiren gelişmektedir.
Benlerin daha büyükçe bir türü olan et benleri çoğu insanı rahatsız etmektedir. Bu benleri aldırmak isteyen pek çok insan vardır. Bunun için 4 seçenek bulunmaktadır. Kişi kriyoterapi ile et benini aldırabilir. Bu yöntemde sıvı bir azot yardımıyla et benlerin düşmesi sağlanabilir. Bir diğer yöntem elektrocerrahi olup bu yöntemde yüksek frekanslı elektrik enerjisi ile et beni alınmaktadır. Ligasyon yönteminde bir iplik yardımıyla benler boğulup düşmesi sağlanırken cerrahi yönteminde lokal anestezi altında et benine müdahale edilmektedir.