Yüksekte çalışma raporu iş yeri hekimi aracılığı ile alınması gereken raporlardan bir tanesidir. İş yeri hekimin verebileceği bu rapor aracılığı ile çalışanların yüksekte çalışmak için herhangi bir engelinin bulunmadığı, sağlık ve fiziksel bakımdan yeterli olduğu de belgelenmiş olmaktadır. Bu raporun alınabilmesi için hekimin de bazı noktalara dikkat etmesi ve gerekli testleri yapması gerekir. Aksi durumda verilen rapor yanlış olacaktır. Yapılacak tetkikler sonucunda yeterliliğin kanıtlanması halinde yüksekte çalışma yapılması sağlanabilmektedir. Bunun yanı sıra çalışanların yüksekte çalışma eğitimi alarak da daha güvenli ve bilinçli şekilde çalışması sağlanmaktadır. Bu uygulamada 60 saatlik teorik ve uygulamalı dersler verilerek çalışma koşulları hakkında bilgi sağlanmaktadır.
Yüksekte çalışma raporu alınması gerektiğinde iş yeri hekiminin bazı testler yapması gerekir. Bu anlamda yapılacak olan testler içinde nöropsikolojik testler yapılarak çalışanın dikkat eksikliği bulunup bulunmadığı hakkında bilgi sağlanmaktadır. Bunun dışında kan sayımı, solunum testi, akciğer grafisi, göz testleri gibi çeşitli konular üzerinde de testler yapılmaktadır. Bu testlerin asıl amacı çalışanların fiziksel ve psikolojik olarak yeterli olup olmadıklarını anlamaktır. Bu nedenle iş yeri hekimi aracılığı ile testlerin yapılması ve hekimin onay vermesi halinde çalışma yapılabilir. Bu nedenle raporun alınması son derece önemlidir. Yüksekte çalışmak büyük bir stres oluşturduğu gibi birçok risk de içermektedir. Çalışanların bu konuda kendini güçsüz hissetmesi ya da fiziksel olarak o iş için yeterli olunmaması halinde iş kazalarının olması da muhtemeldir.
Yüksek çalışma raporu verilmemesi gereken insanlar da bulunmaktadır. Bu kişiler yüksekte çalışmak için uygun olmadıkları gibi hem iş hem de kendileri için tehlike oluştururlar. Bu nedenle bu tür iş kollarında yer almamaları gerekir. Yüksekte çalışma izni verilmeyen gruplar içinde kadınlar, 18 yaşın altında olanlar ve engelliler ilk sırada yer almaktadır. Bunun dışında kronik rahatsızlıkları olan kişiler, dolaşım sistemi hastalıkları olanlar, tansiyon, hipotansiyon, arteri skleroz, kalp ritmi bozukluğu, böbrek hastalıkları, nörolojik rahatsızlık gibi, bu iş kollarında görev alamamaktadır. Çalışma raporu yapılabilmesi için genel muayene ve fiziksel dengeye de dikkat edilmektedir.