En zehirli canlılar arasında yer alan ve insanlarda ölüm tehlikesine yol açan akrepler, açık alanlarda ve çöl ikliminde yaşayan bir haşere türü olmasına karşın; kapalı alanlara da girebilmektedir. Ağaçlık bölgelerde de sıklıkla görülen akrep türleri, toprak altına ya da ağaç kenarlarına yuva yaparak, hem doğal tehlikeler karşısında hem de av olmamak için kendine koruma alanı yaratır. Ancak akrebin yuvası özellikle soğuk havalarda, sıklıkla bozulduğundan, bu haşereler iç mekanlarda güvenli bir yer aramaya başlar. Bina girişi, bodrum ya da dairelerin içinde görülebilen bu haşerelere rastlanması durumunda akrep ilaçlama yaptırmak şarttır. Tek başına yaşamadığından, tehlike kıstasını arttıran bu haşereler, yavrularını sırtlarında taşıyarak, gittikleri alana götürmekte ve erginleşmelerine dek yavruları ile birlikte yaşamaktadır. Bu nedenle kapalı alanlarda görülen akreplerin bireysel yöntemler ile öldürülmesi, alandaki tehlikeyi sonlandırmaz. En belirgin özellikleri gizlenebilme yetenekleri ile güçlü sezgileri olan bu haşereler ile mücadele edebilmek için profesyonel şekilde ilaçlama yaptırmak şarttır.
Akrepler, yaşadıkları alana göre farklı özellikler edinmiş olsa da, beslenme, üreme, yuva yapma ve savunma özellikleri bakından neredeyse hiç farklılık göstermezler. Tüm akrep türleri, canlı besin kullanarak yaşamda kaldığı gibi, hepsi gizli noktalara yuva yapar ve tehlike hissettikleri anda, kuyruklarının ucundaki zehirli iğne ile karşı tarafa saldırır. Akrepler, sahip oldukları iğne ile fare gibi kemirgenlere yem olmaktan kurtulduğu gibi bu haşerelerin birçoğu öldürücü zehre sahip değildir. Yalnız akrep sokması çok şiddetli bir ağrı ile birlikte, şişkinlik de yaratabileceği gibi, sokulan bölgenin kısa süreli uyuşmasına yol açar. Farklı renk ve büyüklükte olabilen bu haşereler genellikle 6-8 cm boyunca ve kırmızı ya da sarı renklidir. Ancak akrebin yaşadığı alanlar ve türüne bağlı olarak farklılık gösterebilecek olan bu kıstaslar, haşerenin zehirliliği hakkında da bilgi verir.
Yazlık, bahçeli ev, çiftlik gibi alanlarda çok sık görülen akreplere karşı önlem almak ve kapalı alanda görülmeleri durumunda neden olabilecekleri sorunların önüne geçebilmek için böcek ilaçlama yaptırmak şarttır. İyi gizlenebilen ve toplu olarak yaşayan bu haşerelere karşı en etkili mücadele yöntemi ise buharlama tekniği ile yapılan akrep ilaçlama işlemidir. Toz ilaçlar kullanılarak da yok edilebilen akrepler için en etkili yöntemin sıvı ilaçlar olmasının sebebi, bu haşerelerin iyi gizlenmesi ve çok hızlı hareket etmemesidir. Ancak toz ilaçlar akrebin kapalı alandan iç mekana girişi engellemek için önlem amacıyla kullanılabilmektedir. Bunun yanı sıra sıvı akrep ilaçları ile toz ilaçlar aynı anda a kullanılabilir.
Bahçe ve bina girişi gibi alanlarda da sıklıkla görülen bu haşere türü, ani biçimde sokması durumunda felce ya da ölüme yol açabilir. Bazı akrep türleri çok güçlü bir zehre sahip olduğundan, akrep sokması durumunda acil müdahale büyük önem taşımaktadır. Akrep sokması durumunda, kalbe giden kanın yavaşlatılması için ilk müdahale yapıldıktan sonra, tıbbi yardıma başvurmak hayati öneme sahip olabilir.