Vücudumuz da kendini sağlıklı bir şekilde yenilemek, büyümek, gelişmek ve enerji sağlamak için ihtiyaç duyduğu vitaminleri kullanır. Yeterli olmayan vitaminler, vücut tarafından sentezlense bile vücuda besinler veya takviyeler yoluyla girer.
Suda çözünen ve yağda çözünen olarak iki gruba ayrılan vitaminlerin tüketimi oldukça önemli ve hayati bir konudur. Vücudumuz için gerekli vitaminlerden biri olan B vitamini suda eriyen vitaminler grubuna aittir.8 çeşit B vitamini vardır: B1 (tiamin), B2 (riboflovin), B3 (niasin), B5 (pantoten), B6 (piridoksin), B7 (biyotin), B12 (kobalamin) ve folik asit. Vücutta birikebilen ve vücudumuzun birçok mekanizmasında görev alan B12 vitamini, eksikliğinde pek çok sağlık sorunu olduğu için dikkate alınması gereken vitaminlerden biridir.
B12 vitamini içeren besinler;
Kırmızı et… Başta koyun olmak üzere diğer hayvanların karaciğer ve böbreklerinde bol miktarda bulunan B12 vitamini, sağlığımız için önemli bir rol oynamaktadır. B12 vitamini hayvanların karaciğer ve kaslarında biriktiği için bu bölgelerin tüketilmesi gerekir. Balık, kümes hayvanları ve yumurta da B12 vitamini içerir.
Süt ve süt ürünleri… Hayvanların vücudunda biriken B12 vitamini, hayvan sütü ve süt ürünleri yoluyla insan vücuduna girebilmektedir. Süt, yoğurt, peynir gibi besinleri düzenli olarak tüketmeyi alışkanlık haline getirerek vücudumuzu B12 vitamini ile destekleyebiliriz.
Beyaz et ve yumurta… Kırmızı et ve deniz ürünleri daha fazla B12 vitamini içerse de B12 vitamini içerdiklerinden kanatlıların düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Beyaz eti tercih etmek isterseniz kısa aralıklarla hindi ve yumurta yiyebilirsiniz.
Balık ve deniz ürünleri… Makro ve mikro besinler açısından oldukça önemli olan balık ve deniz ürünleri önemli bir B12 vitamini kaynağıdır. Ülkemizde balık kırmızı et kadar tüketilmese de ortalama olarak haftada en az bir kez tüketilmektedir. Sağlığa faydaları saymakla bitmeyen balıklarda; Omega-3 yağ asitleri, kalsiyum, potasyum, A vitamini içerir.
Yosunlar ve bitkiler… Sadece arke ve bakterilerde B12 vitamini sentezleyebilen genler ve enzimler bulunur. Bu nedenle, bakteriler bitkiye bir vitamin sağlayabilir. Bakteriyel fermantasyon yoluyla vitamin alan bitkiler B12 vitamini içerdiklerinden sağlığımız için faydalıdır. Deniz yosunu, fermente edilmiş bitkisel yağlar, mayalı porfir gibi bitkiler tercih edilebilir.
Besin Takviyeleri… Özellikle hayvansal ürün tüketmeyen kişiler için tavsiye edilen B12 takviyeleri endüstriyel olarak elde edilmektedir. Vegan ve vejeteryan diyetleri besin takviyesi olarak alınabileceğinden, bu onların ek B12’ye katkıda bulunmalarına yardımcı olacaktır. Kahvaltılık gevrekler, soya ürünleri ve besin mayası gibi yiyecekleri tüketerek vücudunuzu B12 vitamini ile yenileyebilirsiniz.
B12 vitamini faydaları;
Folik asit, DNA ve miyelin sentezinde rol oynar. Kırmızı kan hücrelerinin üretiminde etkilidir.
B12 vitamini, sinir hücrelerini çevreleyen miyelin kılıflarının sentezinde yer alır.
B12 vitamini, vücutta elektrik sinyallerinin iletilme hızını artırmaya yardımcı olur.
Çinko ve magnezyum gibi minerallerin işlevleri ile ilgili olarak etkilidir.
B12 vitamini ve vücut tarafından sentezlenen amino asitlerin geri emilmesinde görevalırlar.
B12 vitamini bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
Kemik iliği ve kan hücresi üretiminde etkilidir.
Hafızayı öğrenmeye ve güçlendirmeye yardımcı olur.
Sinir hasarını önlemede etkilidir.
Düzenli olarak tüketildiğinde B12 vitamini doğurganlığı artırır.
Bu, sinir uçlarının normal gelişimine katkıda bulunur.
B12 vitamini protein metabolizmasında görevalır.
B12 Vitamini uzun ömürlülüğü ve hücre onarımını destekler.