Özellikle dış hemoroidin rahatsız edici semptomları genellikle kendiliğinden geçer. Belirtilerinizin ciddiyetine bağlı olarak uygun tedavi planı doktorunuz tarafından belirlenecektir. Hemoroid (hemoroid) tedavileri yaşam tarzı değişiklikleri, ilaçlar ve ameliyatı içerir. Hemoroid (hemoroid) bu yöntemlerle kolaylıkla tedavi edilebilmesine rağmen hemoroide neden olan durumlar değişmezse hemoroidlerin tekrarlama şansı artar.
Basit yaşam tarzı değişiklikleri genellikle hafif hemoroid semptomlarını 2-7 gün içinde çözebilir. Lif yemek, yiyeceklerin bağırsaklardan geçmesini kolaylaştıracaktır. Bunu yapmak için, yemek sırasında meyvelere, sebzelere ve tahıllara ağırlık ekleyerek diyetinize lif ekleyebilirsiniz. Tekrar daha fazla su içmek semptomları hafifletebilir. Ilık su banyoları da hemoroid semptomları için yardımcı olacaktır. Sorunlu bölgelerin buz masajı, ağrı ve kaşıntıyı gidermede etkili bir yöntemdir.
Bir doktorla kontrol ettikten sonra, hemoroidi tedavi etmek için çeşitli bitkisel kremler ve merhemler kullanılabilir. Hemoroid (hemoroid) tedavisinde varsa kabızlık veya ishal gibi altta yatan problemler ortadan kaldırılır ve bağırsak fonksiyonu düzenlenir. Semptomlar kendiliğinden düzelmezse ilaç tedavisi kullanılır. İlaç tedavisi sırasında tabletler, fitiller, kremler, rujlar ve peçeteler şeklinde farklı dozaj formları kullanılır. İlaç tedavisine dirençli düşük dereceli hemoroidler, yüksek dereceli hemoroidler, sıkışma ve tromboz gibi komplikasyonlara neden olan hemoroidler için cerrahi tedavi yöntemleri kullanılmaktadır.
Cerrahi tedaviler arasında bandaj, skleroterapi, klasik hemoroidektomi ameliyatı veya lazer ameliyatı bulunur. Klasik ameliyat en az bir gün hastanede kalmayı gerektirecektir. Lazer ameliyatları daha kısa bir tedavi süresi gerektirir.
Hemoroid nasıl önlenir?
Hemoroid tedavisinde kullanılan yaşam tarzı modifikasyon teknikleri de hemoroidi önlemeye yardımcı olur. Yiyeceklerin sindirim sisteminden geçmesini kolaylaştıran lif içeren yiyeceklere öncelik verilmesi önemlidir. Bunun için sebze, meyve, kepekli tahıllar, fındık, fındık, kepekli un, nohut, fasulye ve baklagiller kullanabilirsiniz. Daha fazla su içmek kabızlığı önler ve bağırsak gerginliği riskini azaltır.
Lifli meyve ve sebzelerde de bu duruma yardımcı olacak su vardır. Her gün yarım saat yürüme gibi egzersiz, vücut hareketliliğini artırır ve sağlıklı kilonun korunmasına yardımcı olduğu için hemoroid (hemoroid) riskini azaltır. Tuvalete gitmeyi doğru zamanda ertelememek, beklememek önemlidir. Uzun süre tuvalette oturmak hemoroid (hemoroid) riskini artıran ve kaçınılması gereken bir aktivitedir.
Hemoroid ameliyatı sonrası nelerden kaçınmalıyım?
Hemoroid cerrahisi sonrası erken dönemde ağrı ve kanama doğaldır. Bu, ameliyat sonrası iyileşme sürecinin bir parçasıdır. Ancak uzun vadede hemoroidlerin tekrarını önlemek için bu duruma neden olan kabızlık ve fazla kilo gibi durumlardan kaçınmak gerekir.