Bilgisayarlarda çalışan, donanım kaynaklarını yöneten ve bilgisayarımızda kullandığımız çeşitli uygulama yazılımları için yaygın servisleri sağlayan yazılımlar bütününe işletim sistemi denmektedir. Bu işletim sistemlerinden birisi de Linux’tur. Yani kısaca söylemek gerekirse Linux, bilgisayarlarda kullanılan bir işletim sistemidir. Linux, Finlandiyalı bir üniversite öğrencisi olan Linus Torvalds tarafından, 1991 yılında, başka bir işletim sistemi olan UNIX’ten esinlenerek geliştirilmeye başlanmıştır. Torvalds, Linux işletim sisteminin adını kendi isminden esinlenerek koymuştur.
Linux Özellikleri
Windows’a alternatif olmayı başaran Linux işletim sisteminin kullanım alanlarına baktığımızda, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar, sunucular, ana bilgisayarlar ve süper bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve tabletleri görmekteyiz. Bilgisayarlarda kullanılan bir işletim sistemi olan Linux, açık kaynak kodlu ve ücretsizdir. Yani Linux, kaynak kodunu internet üzerinde ücretsiz olarak dağıtıp yayınlamaktadır. Linux’un bu özelliği kullanıcılar tarafından tekrar tekrar kullanılabilmesini mümkün kılmıştır. Bu sayede birbirinden farklı şirket ve programcılar Linux’un gelişimine sürekli olarak katıda bulunma fırsatına kavuşmuştur. Sayısız programcının işletim sistemi üzerinde çalışma fırsatını bulması, Linux’un kısa sürede gelişmesinin en önemli nedenlerinden birisidir. Linux’un açık kaynak kod olmasının altında yatan neden olarak ücretsiz olmasının görünmesinin esas nedeni; programcılık bilgisi olan herkesin bu işletim sistemini geliştirmeye teşvik etmektir. Böylece programcılık becerisine sahip bireyler, hem Linux’un gelişimine katkı sağlamakta hem de kendi amaçları için Linux işletim sistemini ücretsiz olarak ve özgürce kullanma imkânına kavuşmaktadır. Linux bu özelliği ile ticari bir yazılım olmaktan çıkıp, insanların özgürce kişiselleştirebildiği bir işletim sistemi haline bürünmektedir. Linux, insanların yazılım dünyasında, ticari kaygılar gütmeden, faydalı programlar üretebileceği özgür yazılım programdır.
Linux’un ‘Özgür Yazılım’ Olarak Anılmasının Nedenleri
- Birey, yazılımı kendi çıkarları için istediği şekilde kullanabilmektedir. Linux’u kullananlar programcılık becerilerine göre, yazılımı istediği zaman, istediği şekilde değiştirebilme kolaylığına sahiptir. Bu nedenle de işletim sistemi bireyin özel ihtiyaçlarına cevap verebilmektedir.
- İşletim sistemini kullanan kişi, yazılımı dilediği gibi dağıtmakta ve insanlarla paylaşmakta özgürdür. Böyle olunca da bireyler yazılımın son halini daha da geliştirebilme imkânına kavuşurlar.
- Kullanıcıların hepsinin yazılımın kaynak koduna ücretsiz olarak sahip olmasıdır.
- Özgür yazılım programı olarak adlandırılan işletim sistemi, güvenilir sağlam, program desteği açısından esnektir.