Menopoz yaşı kaçtır?
Kadınlar Türkiye’deki ortalama 47, 51 yaşında Avrupa’da menopoza giriyor. Menopoz yaşı kalıtsaldır ve ilk adet dönemi yaş, emzirme, doğum kontrol hapları, ırk, eğitim, boy veya son gebelik yaşı gibi değişkenlerden etkilenmez. Ancak sigara, yumurtaların ölümüne neden olur ve özellikle günde 20 ve üzeri sigara içenler için menopoz 1-2 yıl erken görülebilir..
Erken menopoz nedir?
Yumurtalık rezervinin sona ermesiyle ortaya çıkan menopoz 40 yaşından önce ortaya çıkarsa erken menopoz denir. Erken menopoz, 15-29 yaşları arasındaki 1000 kadından 1’inde ve 30-39 yaşlarındaki 100 kadından 1’inde görülür. Erken menopoz, iyi bir analizle anlaşılması kolaydır; psikolojik değişiklikler, uykusuzluk, ani terleme, konsantre olamama veya agresif tutum en çarpıcı semptomlardan bazılarıdır. Genetik yapı erken menopozda daha etkilidir; Diyet, yaşam tarzı, sigara alışkanlığı veya stres gibi faktörler de menopoz yaşını etkileyebilir. Bu anlamda ailesinde erken menopoz öyküsü olan herkesin vakit kaybetmeden gerekli tıbbi muayeneleri yaptırması önemlidir.
Erken menopoz nasıl tedavi edilir?
Erken menopoz için en etkili tedavi östrojen tedavisidir. Herhangi bir nedenle hastanın uterusu çıkarılırsa, ayrı olarak kullanılır, aksi takdirde progesteron ilavesiyle. Tedavi sıralı veya sürekli olarak uygulanabilir, oral veya dermal yapışma şeklinde olabilir. Menopoz nedeniyle östrojen tedavisi gören kadınlar için; Alzheimer hastalığı, kolon kanseri, karpal tünel sendromu, romatoid artrit ve fibromiyaljinin daha az yaygın olduğunu gösteren bilimsel yayınlar var. Östrojenin meme kanseri riskini artırdığı konusunda fikir ayrılıkları varken araştırmalar bu riskin çok düşük olduğunu gösteriyor. Ek olarak, östrojen tedavisi alan kadınlar her altı ayda bir kapsamlı bir kontrole tabi tutulur, bu nedenle olası tıbbi durumlar için erken teşhis ve tedavi daha başarılıdır.
Hormon tedavisinin yanı sıra doğal takviyeler kullanılabilir mi?
Fitoöstrojenler adı verilen doğal, bitkisel östrojenlere yönelik eğilim ivme kazanıyor. Bitki östrojenlerinin moleküler yapısı, vücuttaki östrojen molekülüne çok benzer, bu da insan vücudunun bu molekülü kendi östrojen molekülü olarak algılamasını sağlar. Doğal fitoöstrojenler arasında, izoflavanlar kimyasal olarak östrojenlere benzer, ancak daha az etkilidir. Soya, fitoöstrojenlerin en önemli kaynaklarından biridir. Son yıllarda popüler olan bir diğer ürün, karayılan otu adı verilen bir bitki özüdür. Gentian olarak da adlandırılan bu bitki özütü hafif östrojeniktir. Menopoz şikayetlerini hafifletmek için önerilen diğer şifalı bitkiler arasında ginseng, yeşil çay ve kediotu (kediotu) gibi bitkiler bulunur. Doktorlar bu bitkisel ürünlerle iyi sonuçlar bildirseler de daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söylemeliyiz.
Menopoz döneminde kadınlara öneriler nelerdir?
Bu dönemde kadınlar için en önemli iki faktör egzersiz ve yaşam tarzı düzenlemesidir. Kadınları menopozun olumsuz etkilerinden koruyan yaşam tarzı önerileri şu şekilde özetlenebilir:
- Çok egzersiz yap. Haftada en az 3 gün egzersiz yapmaya çalışın. Gün içinde asansör yerine merdivenleri kullanın.
- Vücut kitle indeksinizi hesaplayın. Çok zayıf veya aşırı kilolu olmayın.
- Zararlı kimyasallardan kaçının.
- Stresten kaçınmak.
- Sigara içmem. İkinci el sigara içmekten kaçının.
- Balık, ceviz, fındık, brokoli, domates, biber, havuç, üzüm ve çilek gibi antioksidan içeriği yüksek yiyecekler yiyin.
- Kalsiyum oranı yüksek yiyecekler yiyin. Günde 200 ml. Süt, yoğurt ve dondurma ye.
- Güneşe maruz kalma ve D vitamini eksikliğini sürdürme.