Romatizma Sorunu Yaşayanlara Bazı Öneriler

romatizma

Romatizmanın başlı başına bir hastalık olmadığını biliyoruz ancak tanımı birçok hastalığı kapsıyor. Sürekli stres, D vitamini eksikliği, aşırı kilolu veya sağlıksız olmak, soğuk hava ve uzun süre nemli ortamlara maruz kalmak da romatizmayı etkileyen olumsuz faktörlerin üremesine zemin hazırlar. Ancak çok pratik önlemler alarak ve küçük yaşam tarzı değişiklikleri yaparak kendinizi tüm bu olumsuz etkenlerden koruyabileceğinizi biliyor muydunuz? Romatizmadan korurken ve etkilerini azaltırken dikkat etmeniz gereken noktaları sizler için bir araya getirdik.romatizmaRomatizma hastalarına özel öneriler!

Kilonuzu kontrol edin. Eklem problemleriyle mücadele ederken kilo vermek çok faydalı olacaktır. Kilo sorunu sadece eklemler üzerindeki ek stres nedeniyle değil, aynı zamanda neden olduğu aşırı insülin nedeniyle de zararlıdır. Ayrıca fazla insülinin iltihabı arttırdığı da bilinmektedir. Fazla kilolu olmanın bel ve bacaklara baskı yaptığı ve eklem sorunlarına neden olduğu bilinmektedir. Bu nedenle romatizma geliştirme olasılığı ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle fazla kilolardan kurtulmanız gerekir.

Ne yediğinizi rahatsızlığınıza göre uyarlayın. Yediklerinizin ve içtiklerinizin vücudunuzun tüm fonksiyonlarını etkilediğini biliyorsunuz; Fakat romatizmal hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde çok önemli bir yer tuttuğunu biliyor muydunuz? Omega-3 ve Omega-6 dengesine dikkat etmelisiniz. Omega-3 yağ asitleri, yumurta, ceviz, keten tohumu ve semizotu içeren balıkların yanı sıra zeytinyağı, kalsiyum, C vitamini içeren besinler ve ısırgan otu bu semptomların tedavisi için idealdir. Mısır, ayçiçeği ve pamuk yağı başta olmak üzere sıvı bitkisel yağlar ve margarinlerin aşırı tüketimi vücudumuzdaki Omega-3 ve Omega-6 dengesini bozabileceğinden; Dengeli bir şekilde tüketilmelidir. Öte yandan, Omega-3 yağlarının antienflamatuar olduğunu, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve eklemlerin koruyucu işlevlerini biliyoruz. Omega-3’ler için balık yağı, balık yağı veya balık yağı kapsüllerini deneyebilirsiniz. Ayrıca her hastalıkta olduğu gibi romatizmal hastalıklar için de şeker içeren besinler çok sınırlı kullanılmalıdır.

Kendinizi soğuktan ve nemden koruyun. Soğuk veya nemin romatizma gelişimini etkilediğine dair güçlü bir kanıt yoktur. Ancak romatizma hastaları hava değişikliklerine karşı daha hassastır. Bu nedenle romatizma hastaları böylesine soğuk ve nemli bir ortamda çok daha fazla rahatsızlık hissedebilirler. Bu gibi durumlarda soğuktan ve nemden korunmanın hasta konforunun sağlanmasında önemli rol oynayacağı söylenebilir.

Sigarayı hayatınızdan çıkarın. Sigara romatizmal hastalıklarda eklem ve kas dolaşımını etkiler. Aynı zamanda toksik bir etkiye sahiptir. Sigaranın tedaviyi olumsuz etkilediğini ve özellikle akciğer hasarı riskinin yüksek olduğu romatizmada hastalığın ilerlemesine neden olduğunu biliyor. Sigara içen hastaların tedavisinin daha zor olduğu ve ilaca dirençli olabileceği tartışılmıştır.

Stresten uzak durun. Herhangi bir hastalığın başlangıcı olan stres, romatizma oluşumunda da önemli bir faktördür. Bağışıklık sistemine etki eden ve sempatik sinir sistemini uyaran stres, vücudun hastalıklara karşı direncini azaltır. Uzmanlar, stresin romatizmayı daha da kötüleştirebileceğini ve ağrının derecesini de etkileyebileceğini söylüyor.

Egzersiz yapmadan bir gün geçirmeyin. Özellikle romatizmal hastalarda ağrıyı gidermek, eklem hareketliliğini ve kas gücünü korumak ve günlük aktiviteleri düzenlemek için fizik tedavi sıklıkla kullanılmaktadır. Eklem hareketliliğine yönelik temel egzersizler, kas güçlendirme egzersizleri, duruş egzersizleri ve aerobik egzersizler de romatizmal hastalıkların semptomatik tedavisinde oldukça önemlidir. İleri romatizma nedeniyle eklem sorunları yaşayan kişiler günlük yaşamlarında yardımcı cihazları da kullanabilir, onlara yürümeyi öğretebilir, düşmeleri önleyebilir, ergonomik eğitim verebilirler.

Yoğun dönemlerde buz paketleri veya soğutulmuş jel paketleri uygulayın. Romatizma tedavisinde hastalığın tipine göre farklı yöntemler kullanılmaktadır. Her şeyden önce, ilaç almanız önerilir. İltihaplı romatizmal hastalıkların alevlenmesi durumunda buz uygulaması ve istirahat önerilir; Etkilenen ekleme splint gibi cihazlar uygulanabilir.

D vitamini açısından zengin besinler “D” arkadaşınızdır. Eklem-sağlıklı D vitaminini tüketmemeyi unutmayın. D vitamini sadece kemikler için değil, eklemler için de gereklidir. D vitamini almanın en kolay yolu güneşle doğrudan temastır. Bu nedenle günde 20-30 dakika ellerinizi ve yüzünüzü güneşte tutarsanız ihtiyacınız kadar D vitamini alabilirsiniz.

Güneşi göremiyorsanız, D vitamini takviyesi alın.Bu özellikle kış aylarında yardımcı olabilir. D vitamini takviyesi almadan önce testler yaparak D vitamini seviyenizi kontrol etmelisiniz. Özellikle osteoporoz ile birlikte ve sonrasında zamanında kemik muayenesi yaptırmanız ve gerekirse D vitamini takviyesi almanız gerekebilir.

Yılda iki kez diş muayenesi için zaman ayırın. Diş ve diş etleri ile ilgili problemler romatizmaya neden olur. Asemptomatik diş problemleri, eksik boşluklar, diş etlerinden kanama da zayıflamış bir bağışıklık sistemi nedeniyle romatizmaya neden olabilir. Bu nedenle 6 ayda bir diş hekiminizi ziyaret edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir